StoryEditor

Európa neporastie. Krajiny by mali krachovať, tvrdí ekonóm Sinn

11.11.2014, 13:37
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Záchranné mechanizmy eurozóny a ECB, ktoré majú pomáhať krajinám v kríze, sú nespravodlivé a Európu budú stáť desať rokov bez ekonomického rastu.

Tvrdí to šéf rešpektovaného nemeckého inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. Podľa neho sa nakupujú toxické dlhopisy a podporujú sa tým rizikové obchody.

"Záchranný mechanizmus ESM a opatrenia ECB, ktorá nakupuje toxické štátne dlhopisy a následne ich odpisuje ako stratu, znamenajú len to, že daňoví poplatníci musia uhradiť straty investorov do týchto rizikových cenných papierov," povedal Sinn. "Upokojujeme tým kapitálové trhy, pretože prenášame riziko na daňových poplatníkov," dodal.

Nespravodlivá politika

Sinn označil takúto politiku za cynickú a nesprávnu. "V prvom rade je to nespravodlivé voči daňovým poplatníkom. Prečo by mali niesť záťaž namiesto investorov? " Spýtal sa.

"Po druhé, a to je ešte dôležitejšie, vedie to k chybnému smerovaniu investícií. Pretože toto presunutie rizika na daňových poplatníkov motivuje investorov k tomu, aby sa nabudúce zachovali rovnako a znovu vložili peniaze do riskantných projektov, v ktorých sa kapitál znehodnotí," povedal šéf inštitútu Ifo. "Európu to bude stáť ďalších desať rokov bez hospodárskeho rastu," doplnil.

Európa by mala byť konfederáciou

Podľa neho navyše hrozí posilňovanie protieurópskych nálad a sociálneho napätia, ak bude zachovaný súčasný systém finančných transferov zo severu na juh eurozóny. "Juh sa kvôli tomu stáva čoraz viac závislý od pomoci zo severu, pritom ale kvôli zabezpečeniu stáleho prísunu peňazí nemá potrebnú motiváciu na to, aby zvýšil svoju konkurencieschopnosť," povedal Sinn.

Ako možné riešenie súčasnej európskej krízy vidí Sinn transformáciu Európskej únie do konfederácie po vzore Švajčiarska. "Jedným zo základných stavebných prvkov Švajčiarska je to, že jednotlivé kantóny vzájomne neručia za svoje dlhy. Miestna správa tak môže skrachovať a veritelia prísť o svoje peniaze. Všetci to vedia a podľa toho k investíciám pristupujú. Investori sú s nákupmi dlhopisov opatrnejší a kantóny nemajú problém s nadmerným zadlžením," povedal Sinn. Priznal však, že k takému riešeniu nevidí v EÚ politickú vôľu.

01 - Modified: 2006-12-18 04:28:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, December 15
01 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie 02 - Modified: 2024-02-16 15:43:47 - Feat.: - Title: Lacnejšie energie sú nádejou, Nemecko ju však rúca. Šéf oravských hutníkov varuje pred dvojsečnou zbraňou 03 - Modified: 2024-02-12 09:36:39 - Feat.: - Title: Podľa ekonómov by sa americká ekonomika mala v tomto roku vyhnúť recesii. Zavážiť však môžu vonkajšie vplyvy 04 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Hutníci na Orave chcú rozbiehať výrobné pece. Nahrávajú im jemenskí piráti aj čudné pohyby na trhu s energiami 05 - Modified: 2024-02-02 16:48:31 - Feat.: - Title: Nemecko mieri do recesie, vďaka rastu platov a silnému trhu práce to však Slovensko ustojí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:15