StoryEditor

Varufakis vyzval Merkelovú. Žiada rovnakú šancu, akú dostalo povojnové Nemecko

07.06.2015, 17:29
Autor:
TASRTASR

Grécky minister financií Janis Varufakis vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby predniesla "prejav nádeje" pre jeho krajinu a signalizovala tak, že Európa je pripravená ukončiť požiadavky na úspory. Podobne, ako sa dostalo Nemecku po skončení 2. svetovej vojny. Informovala agentúra Reuters.

Vo svojom blogu Varufakis porovnal situáciu Grécka s povojnovým Nemeckom, keď vtedajší americký minister zahraničných vecí James F. Byrnes odcestoval od Stuttgartu, aby predniesol historický prejav.

Grécku dochádzajú peniaze

V roku 1946 práve tento prejav znamenal odklon od sankčného prístupu krajín, ktoré bojovali proti Nemecku. Namiesto toho dali nemeckému národu nádej na rast a ozdravenie. "O sedem desaťročí neskôr je to moja krajina, Grécko, ktorá potrebuje takúto šancu," napísal minister.

Grécku dochádzajú peniaze a pokiaľ urýchlene nezíska pomoc od EÚ a Medzinárodného menového fondu riskuje platobnú neschopnosť a dokonca aj možný odchod z eurozóny. Atény doteraz odmietali požiadavky veriteľov na úsporné opatrenia výmenou za finančnú pomoc.


Grécky minister financií Janis Varufakis. Snímka: Reuters

"Ešte viac úsporných opatrení sa požaduje od ekonomiky, ktorá je na kolenách. Žiada sa od nej najväčšia dávka úspor, akú kedy musela nejaká krajina zvládnuť v mierových časoch," hovorí Varufakis. "Žiadna ponuka na zníženie dlhov. Žiadne plány na zvýšenie investícií. A zatiaľ ani žiadny 'príhovor nádeje' pre týchto trpiacich ľudí."

Varufakis ide do Berlína

Varufakis, ktorý v pondelok (8.6.) bude v Berlíne, od svojho príchodu do vlády premiéra Alexisa Tsiprasa len zriedka nebol v novinových titulkoch. Jeho poznámky však niekedy pôsobili kontraproduktívne, a tak ho Tsipras minulý mesiac nezaradil do nového tímu pre rokovania s veriteľmi.

Grécky minister financií požiadal o stretnutie so svojím nemeckým kolegom Wolfgangom Schäublem, s ktorým má napäté vzťahy. Podľa Schäubleho hovorcu nie je isté, či bude mať minister čas.

Varufakis vo svojom blogu ďalej uviedol, že Grécko sa zaviazalo k obnoveniu konkurencieschopnosti ekonomiky, avšak "príhovor nádeje" by výrazne pomohol oživiť morálku obyvateľov. Podľa neho by ho Merkelová mohla predniesť kdekoľvek v Grécku.

 

 

01 - Modified: 2007-06-19 20:09:09 - Feat.: 0 - Title: Zaujíma sa o nás Ford
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:14