StoryEditor

Pozrite sa, čo bankrot Argentíny znamená pre svet

01.08.2014, 00:00
Autor:
dujduj

HN vám prinášajú sedem odpovedí na otázky, čo prinesie krach Argentíny.

Môže bankrot Argentíny otriasť svetovými finančnými trhmi?

Dosah na svetové trhy bude minimálny. Krajina je totiž odrezaná od finančných trhov, takže jej bankrot nebude mať za následok rozšírenie nedôvery na ďalšie krajiny.

Aký dosah bude mať na ekonomiku krajiny?

Môžu ešte viac prehĺbiť problémy argentínskej ekonomiky, ktorými sú najmä odlev zahraničného kapitálu, vysoká inflácia a pravdepodobne dôjde tiež k oslabeniu argentínskeho pesa.

Čo krach znamená pre bežných Argentínčanov?

Bežní ľudia pocítia bankrot na vlastnej koži v prípade, ak sa ich domáca mena začne oslabovať a inflácia dosiahne nové rekordy.


Čítajte viac:

Buenos Aires ohrozí export z EÚ aj trh s dlhopismi

Krach potopí slabú ekonomiku krajiny


Môže mať krach Argentíny dosah aj na Slovensko?

Priamo sa krach Argentíny Slovenska vôbec nedotkne. Nepriame dôsledky by sme mohli pocítiť prostredníctvom negatívnej reakcie na dlhopisových trhoch.

Ako získava krajina peniaze na svoje fungovanie?

Argentína má uzatvorené dvere na zahraničnom kapitálovom trhu a má teda zásadne obmedzený prístup k dlhopisom v cudzích menách. Na ten by sa mohla dostať v prípade, ak by sa vyrovnala s investormi, ktorí sa s ňou súdia. V národnej mene si však, samozrejme, požičiavať môže. Otázkou je, ako jej po ôsmom bankrote budú investori dôverovať.

 

Ako môže krajina skrachovať dvakrát za trinásť rokov?

V neprospech Argentíny hrá fakt, že výnosy na jej dlhopisoch prinášajú manažérom investičných fondov ako jedny z mála desaťpercentné výnosy. Takého vysoké výnosy neponúkajú ani dlhopisy Grécka. Argentíne sa preto vždy podarí predať aspoň nejaké množstvo dlhopisov, ktoré bude schopná určité obdobie splácať.

Aký je rozdiel medzi bankrotom Argentíny a hroziacim bankrotom Grécka?

Z technického pohľadu tu nie je takmer žiadny rozdiel. Ak ide o klasický bankrot, krajina prestane byť schopná splácať svoje záväzky a bankrot je tak jedna z bolestivých, ale relatívne rýchlych a spravodlivých ciest, ako sa zo situácie dostať. Čo sa týka argentínskych veriteľov, s krajinou sa zatiaľ súdi len úplná menšina, aj keď sa nedá vylúčiť, že nejaké žaloby môžu pribudnúť.

01 - Modified: 2006-08-30 10:35:00 - Feat.: 0 - Title: Zlúčením RUSAL, SUAL a Glencore vznikne najväčší hlinikársky koncern sveta
01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:58