StoryEditor

Time: Ruská politika robí zo Sýrie továreň na utečencov

02.10.2015, 00:00
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Podľa nej sú autoritatívni vodcovia legitímni, zatiaľ čo ľudový odpor proti nim nie. Ruské televízie už niekoľko dní presedlali zo správ z Ukrajiny na spravodajstvo zo Sýrie. A ruské lietadla víťaziace v Sýrii sú presne to, čo má ruská verejnosť v budúcich dňoch sledovať, píše v komentári k ruskej intervencii Timothy Snider v časopise Time.

Keď Rusko pred 18 mesiacmi zabralo Krym, zavládol na Západe zmätok. A vládne tam opäť, keď sleduje presuny ruských lietadiel, ťažkej techniky a vojakov do Sýrie. K pochopeniu slov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tvrdí, že zmyslom intervencie je poraziť Islamský štát (IS) a obmedziť prílev utečencov do Európy, pomôže pripomienka diania na Ukrajine. Vonkajšie súvislosti oboch konfliktov sú zrejmé. Prvýkrát od ruskej invázie sa na Ukrajine dodržiava prímerie. To Rusku umožnilo presunúť špeciálne jednotky z Ukrajiny do Sýrie.

Ak môžu v Sýrii, tak aj v Rusku 
Hlbšia súvislosť však spočíva v doktríne Moskvy postavenej na podpore autoritára a odporu k jeho opozícii. Je síce pravda, že Putin je proti IS, ale tiež je pravda, že rovnako je proti sekulárnym demokratom vo svojej krajine a v Európe. Rusko neobsadilo Ukrajinu preto, aby zabránilo vojenskému puču, ako povedal Putin, ale aby vojensky zastavilo demokratické hnutie. V Sýrii Rusko pomáhalo a asi aj bude pomáhať prezidentovi Assadovi potlačiť všetku opozíciu, nielen islamistov, ktorí k nej patria.
Moskva nevidí rozdiel medzi univerzitnými študentmi manifestujúcimi v Kyjeve za zblíženie s Európskou úniou a islamistami obsadzujúcimi Sýriu. V oboch prípadoch v tom ruské vedenie tuší blížiace sa domáce problémy. Ak sa ľudia môžu spájať proti režimu v Kyjeve, prečo nie v Moskve? Ak môžu islamskí teroristi uspieť v Sýrii, prečo nie v južnom Rusku?

Najdôležitejšia zo všetkého je domáca mienka. Rusko, to je televízna kultúra, a ruské televízne spravodajstvo je tvorené prevažne informáciami o dianí mimo Ruska. V minulých dňoch televízie opustili takpovediac svoju hlavnú tému Ukrajinu a venujú sa Sýrii. Je potrebné povedať, že Rusko na Ukrajine nedosiahlo svoje ciele. Tamojšia vojna nemusí byť úspešná, hoci jej EÚ venuje len malú pozornosť. Ruskí vodcovia chcú sýrsku vojnu, v ktorej nehrozia žiadne európske sankcie a ktorú môžu vyhrať pre domáce publikum.


 

Rusko vytvára utečencov
Príťažlivosti Európy sa bojí Moskva viac než islamského terorizmu. Postsovietske krajiny, ktoré sa pripojili k EÚ, sú nielen slobodnejšie, ale aj bohatšie ako Rusko. Putin hovorí o nehanebnej rozťahovačnosti a prehliada základné fakty, totiž, že EÚ sa rozširovala z iniciatívy nových členov. Ukrajinu Rusko zabralo, aby zabránilo ďalšej postsovietskej krajine uspieť tak, ako to Rusko nedokáže. V ukrajinskej vojne nešlo nikdy len o Ukrajinu samotnú. Vždy v nej išlo o zničenie európskeho projektu. Ak EÚ neuspeje, zmizne nebezpečenstvo, že na ňu Rusi budú pozerať ako na ďalšiu možnosť. Ak sa EÚ rozpadne na štáty, Rusko sa stane významným hráčom. Preto sa usiluje o zničenie EÚ podporou radikálov a populistov, ktorí sú proti európskej integrácii a usilujú sa o rozpad na jednotlivé štáty.

Skúsenosť z Ukrajiny je dôvodom, prečo pochybovať o Putinovom tvrdení, že Rusko chce svojou intervenciou v Sýrii pomôcť Európe pri zvládnutí problému s utečencami. Možno ide práve o opak. Podporou Asadovho režimu Rusko pomôže zvýšiť počet utečencov a podporí tak pravicu v Európe. Európski politici si uvedomia, že ruská politika robí zo Sýrie továreň na utečencov. Dva milióny ľudí sa stali utečencami kvôli ruskej intervencii na Ukrajine, a sú to presne tí ľudia, o ktorých Moskva tvrdila, že ich chce chrániť. V Sýrii bol zatiaľ za masu utečencov zodpovedný len Asad.

Ukrajina ako Sýria 
Rusko sa nevenuje domácej situácii, avšak má problémy, ktoré sa dajú vyriešiť nie na frontoch vonku, ale jedine doma. Putin sa vo svojom prejave v New Yorku snažil vymeniť hlavnú ruskú tému z Ukrajiny na Sýriu. Úspešne glosoval americkú politiku v Iraku, avšak keď uvádzal to, proti čomu je, podal presný opis ruskej intervencie na Ukrajine. Odsúdil vytváranie zóny, v ktorej panuje anarchia, čo je presne to, čo Rusko vytvorilo na Donbase. Odsúdil, ak niekto verí vo svoju výnimočnosť, čo je presne to, na čom Rusko postavilo svoje rozhodnutie vstúpiť na Ukrajinu.

A potom taký Putin hovoril o univerzálnosti medzinárodných zákonov týkajúcich sa zvrchovanosti. Ak Rusko berie zákony o zvrchovanosti vážne, potom možno Putin v OSN ohlasoval zastavenie ruskej podpory separatistov na Ukrajine a stiahnutie svojich jednotiek a vojakov zo zvrchovaného ukrajinského územia. Ak to naozaj hovoril, potom mal svet veľmi dobrý dôvod počúvať. 

Článok bol zverejnený na webe Patria.cz.

01 - Modified: 2007-10-02 07:36:00 - Feat.: 0 - Title: Na Ukrajine rátajú posledné hlasy, výsledok stále neistý
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:50