StoryEditor

Křetínský s Tkáčom otvárajú dvere svojho impéria. V hre sú aj Číňania

23.10.2015, 11:18
Na českom energetickom trhu sa chystá veľký pohyb.

Najväčšia česká energetická firma v súkromných rukách – Energetický a průmyslový holding – otvára dvere pre vstup nového akcionára. Tým by sa mohol stať aj čínsky obrovský holding CEFC, o ktorého záujme o českú energetiku sa už dlhšie špekuluje, píše iDnes.cz.

Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a ich partneri zo skupiny J&T sa rozhodli predať časť svojho energetického impéria, pod ktoré spadajú vyše štyri desiatky firiem – teplární, elektrární, baní a plynovodov v šiestich európskych krajinách. Signalizuje to na pohľad nenápadná správa, ktorú ich Energetický a průmyslový holding (EPH) vydal vo štvrtok večer.

EPH (po štátom ovládanej firme ČEZ druhá najväčšia energetická spoločnosť v ČR) chystá zmenu štruktúry. „Plánuje začleniť všetky svoje infraštruktúrne spoločnosti v strednej Európe pod zastrešujúcu novú spoločnosť EP Infrastructure (EPIF). Tá bude vlastniť podiely v rade firiem pôsobiacich predovšetkým v oblasti prepravy, distribúcie a skladovania plynu a tiež v oblastiach distribúcie a dodávok tepla a elektriny,“ uviedol v tlačovej správe hovorca holdingu Daniel Častvaj.

„EPIF sa stane najvýznamnejšou dcérskou spoločnosťou v rámci Energetického a průmyslového holdingu,“ dodal. Podotkol, že majitelia novoformovanej skupiny „zvažujú prípadný predaj minoritného podielu v EPIF vrátane možnosti verejnej ponuky akcií.“
Inými slovami, Křetínský s Tkáčom sa chystajú časť EPIF ponúknuť buď v priamom predaji zatiaľ bližšie nespresnenému kupcovi, alebo minoritný podiel ponúknuť na burze.

Správa zhodou okolností prišla len pár hodín po tom, čo agentúra Reuters informovala o ďalšom chystanom rozšírení Křetínského a Tkáčovej skupiny. Podľa Reuters už je takmer hotová dohoda, podľa ktorej taliansky energetický gigant Enel predá Energetickému a průmyslovému holdingu podiel v Slovenských elektrárňach. Ide o obchod v hodnote 750 miliónov eur.
Stále sa rozrastajúci EPH zrejme dospel do fázy, keď zakladatelia budú potrebovať finančného partnera.

Číňania už majú podiel v skupine J&T

Účasť čínskeho gigantu CEFC, ktorý pred niekoľkými týždňami rozbehol v Česku prvé investície, by bola logická. Číňania už majú podiel v skupine J&T, pod jej krídlami Energetický a průmyslový holdingu vyrástol.

Sami sa špecializujú na podnikanie v energetike, priemysle a finančníctve – v Česku však zatiaľ okrem finančnej skupiny J&T investovali skôr do okrajových aktivít – pivovarov Lobkowitz, dopravnej firmy Travel Service, futbalovej Slavie, mediálneho a realitného biznisu. Svoj hlavný cieľ v Česku šiesta najväčšia súkromná firma v Číne zatiaľ neodhalila. Podiel vo vznikajúcom holdingu EPIF by charakteru ich firmy zodpovedal oveľa viac než doteraz oznámené akvizície.

Energetický a průmyslový holding vznikal v posledných desiatich rokoch v réžii J&T. Duchovným otcom je bývalý manažér J&T Daniel Křetínský. Ten pre J&T skupoval energetické firmy, ktoré skupina následne vyčlenila do samostatného holdingu a Křetínský sa stal jeho šéfom.

Prudký rast EPH potom pomohol naštartovať najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý sa stal nakrátko jeho menšinovým akcionárom. Holding za jeho finančnej spoluúčasti pred dvoma rokmi kúpil napríklad podiel v najväčšej slovenskej plynárenskej firme – SPP. Čo bola dovtedy najväčšia česká investícia v zahraničí.

Kellner sa potom z holdingu stiahol, no aj po jeho odchode Křetínský s Tkáčom pokračujú v ambicióznom ťažení Európou. Dnes vlastní energetické firmy v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Poľsku, Veľkej Británii či Taliansku. V blízkej dobe sa chystajú vstúpiť na maďarský trh. Obchodujú s najväčšími európskymi hráčmi z odboru a hlásia sa o podiel na veľkých nadnárodných európskych projektoch.

Presadzujú potrebu severojužného plynovodu Eastring, spájajúceho Turecko so strednou Európou. Ich holding zahŕňa približne 40 spoločností zaoberajúcich sa tranzitom, distribúciou a skladovaním zemného plynu, výrobou elektrickej energie a tepla, distribúcie a dodávky energií koncovým zákazníkom aj ťažbou uhlia, zamestnáva viac ako 12-tisíc ľudí.
EPH je najväčším dodávateľom tepla v Česku a po spoločnosti ČEZ druhým najväčším dodávateľom elektriny v tuzemsku. Na Slovensku je lídrom plynárenského odvetvia.

Spolupráca s mocnou a bohatou čínsku korporáciou CEFC, prípadne iným podobne silným partnerom, by Křetínského sen o vybudovaní jednej z najväčších a najvplyvnejších európskych energetických firiem posunulo o poriadny kus vpred.

01 - Modified: 2007-10-21 16:08:12 - Feat.: 0 - Title: Deutsche Telekom sa chce zbaviť štvrtiny nemeckých zamestnancov
01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-05-11 12:51:28 - Feat.: - Title: Energetický a priemyselný holding Daniela Křetínského mal vlani medziročne takmer dvojnásobné tržby 05 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:38