StoryEditor

Draghi pritvrdzuje. Európa sa o rok dozvie, ktoré banky sú na odstrel

23.10.2013, 11:51
Autor:
adpadp
Prezident ECB dnes prezradil detaily budúcoročného testovania bánk. Bude prísnejšie, ako sa očakávalo. Mnohým veľkobankám hrozí, že neuspejú.

Mario Draghi (na snímke), prezident Európskej centrálnej banky, dnes ráno oznámil kritériá programu na kontrolu kvality bankových aktív (Asset Quality Review). Revízia potrvá rok a bude sa týkať 130-tich významných bánk eurozóny. Bude zameraná na odhalenie potenciálne škodlivých aktív, napríklad úverov, ktoré nedokážu dlžníci splatiť.

Podľa európskych aj svetových odborníkov sú tieto testy pre Európu nesmierne dôležité, ale veľmi nebezpečné. Môžu totiž prispieť k pádu viacerých bánk, ktoré v nich neobstoja. Tretí záťažový test však bude jeden z najdôležitejších krokov, ktoré musí Európa spraviť na ceste k efektívnej bankovej únii, ktorá výrazne prispeje stabilizácii a následnému rastu Európy, uviedol portál CNBC.

ECB si na banky poriadne posvieti

Budúcoročné záťažové testy sa budú od predchádzajúcich dvoch značne líšiť. Budú omnoho prísnejšie a banky budú čeliť až trojstupňovej kontrole. Každé číslo, ktoré daná banka poskytne, skontroluje najskôr národný úrad pre dohľad nad bankami, druhá kontrola sa uskutoční na európskej úrovni a do tretice si údaje z bánk preveria nezávislí audítori. Po kontrole prevezme ECB dohľad nad bankami v eurozóne v rámci novej bankovej únie, ktorá má zabrániť, aby sa v budúcnosti zopakovala dlhová kríza.

Mario Draghi na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že ECB spraví všetko pre to, aby boli testy čo najobjektívnejšie a aby efektívne preverili zdravie bánk. Draghi sľúbil, že tento krok výrazne zvýši dôveryhodnosť najvýznamnejších bánk eurozóny a prispeje k celkovému zvýšeniu dôvery v bankový sektor Európy, uviedla dnes agentúra Reuters. Draghi tiež oznámil, že banky budú podliehať aj sprísnenej kontrole regulačným Európskym bankovým úradom (EBA). Výsledky by mali byť známe na budúcoročnú jeseň, predbežný termín je stanovený na október, podľa ECB sa však môže dátum posunúť.

Banky musia dokázať, že ustoja prípadné šoky

"Jednotný prístup, ktorý uniformne preverí zdravie všetkých významných bánk, ktoré tvoria asi 85 percent celého bankového systému eurzóny, je dôležitým krokom vpred pre celú Európu a budúcnosť európskej ekonomiky," uviedol Draghi. "Očakávame, že testy posilnia dôveru v podnikateľskom sektore a tiež kvalitu samotných bánk," dodal. ECB tiež zverejnila podrobnosti samotného testovania. Bude sa opierať o definíciu, ktorú používa EBA, a teda o to, že bankové úvery, ktoré sú viac ako 90 dní po splatnosti, sa budú považovať za nezrealizované.

Podľa novej regulácie budú musieť banky držať kapitál v hodnote 8 percent ich riskantných aktív, aby sa ochránili pred ekonomickými šokmi. Analytici očakávajú problémy najmä v nemeckom bankovom sektore. Nemecké banky však avizovali, že sa na testy už dlhšiu dobu pripravujú a robia inventúru vo svojich aktívach, aby oddelili zdravé od potenciálne škodlivých, uvádza ďalej agentúra Reuters.

01 - Modified: 2005-08-04 07:31:21 - Feat.: 0 - Title: Fronc neverí vyšším platom
01 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 02 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Nemecký profesor a ústavný právnik: ECB je v pasci. Lagardová nemá na to, aby ju riadila 03 - Modified: 2023-12-08 19:40:11 - Feat.: - Title: Kandidátom na šéfa Európskej komisie by mohol byť bývalý taliansky premiér Mario Draghi, píšu zahraničné médiá 04 - Modified: 2023-09-13 17:37:44 - Feat.: - Title: "Záchranca eura" Draghi vypracuje na žiadosť šéfky Eurokomisie správu o udržaní konkurencie ekonomiky 05 - Modified: 2022-10-21 12:55:35 - Feat.: - Title: Dosluhujúci taliansky premiér sa na samite EÚ lúčil s kolegami. Odkázal im, aby zostali jednotní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 05:55