StoryEditor

Argentína má smolu. Majstrom sveta bude Nemecko

13.07.2014, 17:37
Autor:
finfin
O futbalovom šampiónovi sa rozhodne dnes večer na trávniku Maracany. V ekonomickom súboji máme však jasného víťaza.

Svet dnes uzrie zrodenie nového futbalového šampióna. V Brazílii sa o titul pobijú mužstvá Argentíny a Nemecka. Experti na najobľúbenejší šport sveta už porovnávajú štatistiky, formy najväčších hviezd, doterajšie výkony na šampionáte a snažia sa uhádnuť výsledok. CNN sa však pozrela na ekonomickú silu oboch krajín a výsledok asi nikoho neprekvapí. Favoritom je Nemecko, ktoré uštedrilo zahanbujúcu lekciu domácej Brazílii. Argentína sa však podľa výsledkov analýzy až takého výprasku báť nemusí.

V analýze sa namiesto hviezdami nabitých tímov proti sebe postaví horúca, nestabilná a rozvíjajúca sa ekonomika Argentíny, proti stabilnej, ale pomalej ekonomike Nemecka. Pozrime sa na ekonomické ukazovatele, ktoré rozhodnú o víťazovi šampionátu v Brazílii.

Akciový trh: víťaz Argentína
V tomto porovnaní jednoznačne víťazí tango. Akciový trh Argentíny len tento rok rastie o 47 percent. Nemecko ďaleko zaostáva za rýchlymi latinskoamerickými krokmi, jeho burzový index sa pohybuje tesne pod troma percentami.

Porovnanie je pritom ešte výraznejšie ak sa pozrieme na trh len od začiatku majstrovstiev sveta. Od 12. júna je totiž Argentína v zisku 7 percent, zatiaľ čo nemecký trh je v mínuse.

Ekonomika: víťaz Nemecko
Nemecká ekonomika tú argentínsku jednoducho valcuje a to aj napriek tomu, že miera nezamestnanosti je v oboch krajinách podobná. Nemecko sa drží pod siedmimi percentami, Argentína ľahko nad.

Nemecká inflácia zostáva na nízkej úrovni. Zato argentínsky rast cien je podľa oficiálnych štatistík tamojšej vlády na 15 percentách. Nezávislí odborníci ale odhadujú, že skutočná hodnota je dvojnásobná.

To znamená, že Argentínčania platia oveľa viac za všetky služby od jedla až po plyn a ich platy nemôžu držať krok.

Dlhopisy: víťaz Nemecko
Aj v tomto smere je Nemecko jednoznačným víťazom. Argentína je totiž kvôli svojim dlhom na pokraji bankrotu a ak by k tomu došlo, bolo by to druhýkrát od roku 2000, čo Argentína nebola schopná plniť svoje záväzky.

Argentína musí zaplatiť, alebo sa dohodnúť so svojimi veriteľmi, do konca júla a je veľmi nepravdepodobné, že by aj prípadné víťazstvo na majstrovstvách sveta bolo pre veriteľov dôvodom, prečo nechcieť svoje peniaze späť.

Kým argentínske obligácie sú v súčasnosti v tzv špekulatívnym pásme (čiže junk bonds), Nemecko si užíva najvyšší ratingu AAA od Moodys.

V ekonomickom porovnaní tak celkovo Nemecko víťazí 2:1. Uvidíme, ako to dopadne na trávniku.
 

01 - Modified: 2006-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina kalamitného dreva je spracovaná
01 - Modified: 2024-05-06 09:56:58 - Feat.: - Title: Argentínsky prezident uznal súčasný štatút Falklandov, chce sa ich pokúsiť získať späť 02 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Čísla Ficovým plánom neprajú 03 - Modified: 2024-05-05 10:11:41 - Feat.: - Title: Globálne ceny akcií klesli o takmer štyri percentá. Trh čaká, že úrokové sadzby sa tak skoro neznížia 04 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 05 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 00:30