StoryEditor

Grécko bez eura nemá budúcnosť, vyhlásil francúzsky minister financií

01.02.2015, 18:06
Autor:
finfin

Grécko nemá podľa francúzskeho ministra financií Michela Sapina žiadnu budúcnosť, ak opustí spoločnú menu euro. Niekoľko hodín pred stretnutím so svojim gréckym náprotivkom Janis Varufakisem v Paríži Sapin dodal, že je pripravený diskutovať o zmiernenie podmienok splácania gréckeho dlhu, nie ale o jeho zmazanie. "Môžeme diskutovať, môžeme odkladať, môžeme znižovať, ale rušiť sa nič nebude," povedal Sapin televíznu stanicu Canal +.

Nie je v tom len Grécko

Minister však snahu novej gréckej ľavicovej vlády vyjednávať označil za "legitímnu". V rozhovore pre sobotňajšie vydanie gréckeho nedeľníka To Vima Varufakis zdôraznil, že politika tvrdých úspor, vnútená okrem iného aj Aténam výmenou za medzinárodný záchranný program pre ich rozpočtový systém, "je zlá pre celú Európu".

"Nezabúdajme, že toto všetko nie je len grécka kríza. Máme tú Taliansku, ktorej dlh je neudržateľný, Francúzsko, ktorému dýcha deflácia na krk, aj Nemecko, ktoré vstúpilo do deflácie, "upozornil grécky minister, ktorého čaká v Paríži aj stretnutie s francúzskym ministrom hospodárstva Emmanuelom Macronom.

Grécka vláda, ktorú po víťazstve v parlamentných voľbách pred týždňom ovládla ľavicová strana Syriza, dala niekoľkokrát najavo, že nemieni pokračovať v terajšej forme medzinárodného záchranného programu. Vo štvrtok Sapin povedal, že zrušenie gréckeho dlhu by bolo vážnou odchýlkou, ale že ich nové prerokovanie je možné. Upozornil však, že akékoľvek rokovania budú závisieť na tom, či Grécko bude plniť svoje reformné záväzky a udrží vyrovnaný rozpočet.

Šetrenie v ohrození

Atény mali v roku 2014 za cieľ dosiahnuť takzvaný primárny prebytok vo verejných financiách, teda pred odpočtom splátok dlhov, vo výške 1,8 percenta hrubého domáceho produktu.

Nová vláda ale vysiela signály, ktoré vzbudzujú obavy, že jej výdavky opäť rozpočet oslabia. Oznámila plány na zvýšenie minimálnej mzdy, opätovný nábor prepustených štátnych zamestnancov a zastavenie privatizácie veľkých podnikov. Koaličný partner Syrizy, nacionalistická strana Nezávislí Gréci, zase navrhol vyhlásiť daňovú amnestiu na nelegálne príjmy uložené v gréckych bankách v snahe zabrzdiť stále narastajúce výbery kont a ich presuny do zahraničia.

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz v rozhovore, ktorý dnes zverejnil nemecký denník Die Welt povedal, že pri štvrtkovom stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom odporučil novej vládnej garnitúre v Aténach, aby prestala vo svojich prejavoch útočiť na Nemecko a najmä na jeho kancelárku Angelu Merkelovú. Tento zvyk prinesený z horúcej predvolebnej kampane označil za "krátkozraký".

01 - Modified: 2007-03-05 09:51:37 - Feat.: 0 - Title: Chronológia tragédie
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:16