StoryEditor

Gréci sa zobudili v novej krajine. Otvorili im banky a dane prudko narástli

20.07.2015, 10:00
Autor:
FinWebFinWeb
Prvé kolo gréckych reforiem začalo platiť. Ľudia stoja v radoch pred bankami.


V krízou zmietanom Grécku začne dnes platiť výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Sadzby DPH vzrastú pri mnohých tovaroch a službách z doterajších 13 na 23 percent. Zvýšenie, ktoré pred pár dňami schválil grécky parlament, bolo jedným z predpokladov začatia rokovaní s veriteľmi krajiny o novom záchrannom programe, napísala agentúra DPA.

Grécka tlač priniesla zoznamy tovarov a služieb, na ktoré sa bude vzťahovať zvýšená sadzba DPH. Platiť bude napríklad vo všetkých baroch a tavernách na podávané jedlá a nápoje. "Naše ouzo a musaka budú od pondelka, bohužiaľ, drahšie," povedal Kostas Sarafis, čašník v taverne Zorbas pod aténskou Akropolou.

Sadzba 23 percent sa bude odteraz vzťahovať aj na všetky spracované potraviny. Bude teda platiť napríklad na čerstvé alebo hlboko mrazené mäso, ryby, kávu, čaj alebo šťavy. Rovnako tak zdražejú vajcia, cukor, kakao, ryža, múka a mliečne výrobky ako zmrzlina a jogurt, drahšie budú aj hnojivá, kondómy alebo toaletný papier.

Podľa odhadov finančných denníkov prinesie zvýšená DPH štátu len do konca tohto roka dodatočných 800 miliónov eur.

Zvýšenie sadzby DPH je súčasťou prvého balíka úsporných reforiem, ktoré výmenou za finančnú pomoc žiada eurozóna a ktorú schválil grécky parlament v noci na štvrtok. Atény si schválením reforiem otvorili cestu k dohodnutiu záchranného programu vo výške až 86 miliárd eur. Prvá z mnohých reforiem sa okrem DPH týkajú penzie a riadenia gréckeho štatistického úradu.

Schválené zmeny nezmenili názor nemeckej kancelárky Merkelovej, tá opäť odmietla možnosť zoškrtania gréckych dlhov. Dala však najavo ochotu rokovať o znížení úrokových sadzieb či predĺženia splatnosti, ak bude Grécko plniť podmienky nového záchranného programu. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

"Grécko už získalo úľavy. Mali sme tu dobrovoľné zoškrtanie dlhu súkromnými veriteľmi, potom sme predĺžili termíny splatnosti a znížili úrokové sadzby. Teraz môžeme o takýchto možnostiach znovu rokovať," povedala Merkelová v rozhovore s nemeckou televíziou ARD.

Kancelárka však upozornila, že "klasické zoškrtanie 30 či 40 percent dlhu nie je v menovej únii možné". Dodala, že o prípadných zmenách splatnosti a úrokov možno hovoriť až po tom, čo Grécko úspešne prejde prvou kontrolou nového záchranného programu.

Aspoň jednou pozitívnou správou pre bežných Grékov a ich každodenný život je, že grécke banky by v pondelok mali znovu otvoriť, výber peňazí však zostane obmedzený. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dekrétu gréckej vlády. Banky boli v dôsledku dlhovej krízy uzavreté 29. júna. Cestu k ich otvoreniu vo štvrtok uvoľnila Európska centrálna banka zvýšením objemu núdzového financovania.

Výbery budú naďalej obmedzené, ale dekrét nahrádza denný limit týždenným limitom v objeme 420 eur. Ľudia tak budú môcť týždenne získať z účtu rovnakú sumu ako doteraz, nebudú však musieť peniaze vyberať každý deň.

Grécke bankové karty navyše budú môcť ich držitelia opäť používať k platbám pri pobyte v zahraničí. V platnosti však zostávajú obmedzenia pre presun peňazí z Grécka aj pre zakladanie nových účtov, píše agentúra Reuters.

Agentúra Reuters potom s odvolaním sa na zdroj z gréckej bankovej asociácie uviedla, že banky sú pripravené znovu otvoriť, musia ale najprv dostať povolenie od gréckej centrálnej banky a vlády.

Napriek správam o otvorení gréckych bánk, aténska burza zostane aj dnes ešte uzavretá a obchodovanie sa tak ani dnes neobnoví. "Dekrét vlády nám neumožňuje otvoriť," povedala agentúre Reuters hovorkyňa burzy. Nevylúčila však, že by sa na gréckom akciovom trhu mohlo počas tohto týždňa začať obchodovať.

Článok bol zverejnený na webe Patria.cz.

01 - Modified: 2007-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porota HN
01 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 02 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:29