StoryEditor

Grécka kríza je len trpaslík. Pád Číny spustil paniku vo svete

09.07.2015, 12:20
Autor:
pebpebSITASITA
Čínski investori prišli o takmer tri bilióny eur. Americké akciové trhy zareagovali na dianie v Číne prudkým poklesom.

Akciové trhy v USA v stredu prudko klesli. Prispeli k tomu obavy z paniky na čínskom trhu, kde akciové indexy za posledné tri týždne stratili viac ako 30 percent svojej hodnoty. Čínski investori tak prišli o takmer tri bilióny eur.

Časť investorov sa obáva, že situácia na čínskom trhu môže znamenať väčšie riziko než grécka kríza. Obchodovanie na newyorskej burze sa na viac ako tri hodiny prerušilo v dôsledku technických problémov.

Priemyselný index Dow Jones klesol o 1,47 percenta na 17 515,42 bodu, širší Standard & Poor’s 500 (S&P 500) o 1,66 percenta na 2 046,69 bodu a technologický Nasdaq o 1,75 percenta na 4 909,76 bodu.

Nervozita a panika

Na čínskych burzách cítiť veľkú nervozitu. Akcie sú na štvormesačných minimách. Investori v Číne podľa agentúry Reuters prepadli panike a zbavujú sa čínskych akcií napriek novým opatreniam úradov k stabilizácii trhu.

V poslednom čase sa do špekulácií zapojilo toľko Číňanov, že sa straty dotknú skoro každého. "Bolo veľa takých, ktorí mali našetrené na auto a v poslednej chvíli sa rozhodli namiesto auta kúpiť akcie a trochu špekulovať. Práve to bol začiatok konca. V čase, kedy bystrí už predávali, naivkovia ešte masívne nakupovali. Teraz, po odštartovaní prepadu, už nemajú komu predávať," vysvetľuje hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

Čínska komisia pre reguláciu cenných papierov včera popoludní zakázala všetkým akcionárom s podielom v niektorej z firiem vyšším ako päť percent v nasledujúcich šiestich mesiacoch predávať akcie. Toto opatrenie má zmierniť tlak na akciových trhoch v Číne.

Grécka kríza ako smiešny trpaslík

Prestalo sa tak obchodovať s akciami v hodnote 2,4 bilióna dolárov. "Je to šialené číslo. Grécka kríza je vedľa toho ako smiešny trpaslík. Európa nevie, ako Grécko zachrániť, a pritom v Grécku ide len o miliardy," dodáva Pikora

Zákaz sa vzťahuje aj na výkonných predstaviteľov firiem a členov správnej rady, ktorí majú akcie, bez ohľadu na veľkosť podielu, ktorý vlastnia. Komisia na svojich internetových stránkach varovala, že prísne zakročí voči všetkým akcionárom, ktorí toto pravidlo poruší, napísala agentúra Reuters.

Prepad na burzách nesúvisí s krízou v Grécku a potenciálnymi problémami v eurozóne. Čínske ministerstvo obchodu v stredu uviedlo, že neschopnosť Grécka splácať dlhy nebude mať veľký vplyv na čínsku ekonomiku. Čína v Grécku podľa čínskeho ministerstva investovala 1,3 miliardy dolárov, a to najmä do dopravy a telekomunikácií. To čínsky štátny denník China Daily označil za "nevýznamnú" sumu.

Čína však podľa agentúry Reuters považuje Grécko za bránu pre vývoz svojich výrobkov do Európy aj do Afriky. Európska únia je najväčším obchodným partnerom Číny a Peking už niekoľkokrát zopakoval, že chce vidieť jednotnú EÚ a silné euro s účasťou Grécka.
 

01 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 11:47:51 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, čaká sa na dáta o cenách a výsledkoch firiem 05 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:48