StoryEditor

Nemci majú pre nás tisíce eur, snívajú imigranti. Realita je však iná

10.10.2015, 13:26
Stovky tisíc ľudí využívajú tohtoročnú utečeneckú krízu na to, aby sa napriek azylovým pravidlám Európskej únie dostali až do Nemecka.

Mnohí z nich mieria za príbuznými, ktorí sa prisťahovali už skôr. Veľká časť utečencov však sníva len o štedrej sociálnej podpore, ktorú im sľúbili prevádzači.

Mladý utečenec Jamen stál minulý týždeň pred hraničným prechodom v chorvátskej dedine Harmica. Z rodnej Sýrie prešiel už tisíce kilometrov, do cieľového Stuttgartu mu chýbalo ešte necelých 800 kilometrov. Než mu pohraničníci dovolili vstúpiť na územie Slovinska, krátko si pohovoril sa novinárkou z portálu idnes.cz.

Tridsaťštyriročný utečenec novinárke vysvetľoval, prečo podľa neho stovky tisíc ľudí mieria práve do Nemecka. Berlín očakáva, že v krajine do konca roka požiada o azyl približne 800-tisíc utečencov. Okrem Sýrčanov prichádzajú ľudia z Afganistanu, Pakistanu, ale aj ľudia z východnej Európy.

"Idú, pretože v Nemecku dostanú sociálne dávky. Vedia, že ich odmietnu, ale cesta ich vyjde na tisíc eur. V Nemecku dostanú jedlo, oblečenie, ubytovanie. Zostanú tri mesiace, než ich zamietnu, a potom im nemecká vláda dá šesťtisíc eur. Keď ich ide napríklad šesť, tak to máte pre rodinu tridsaťtisíc. To je dôvod, prečo je to tu tak preplnené," povedal utečenec Jamen.

Informácie o novom živote v Nemecku vysídlenci získavajú najmä od prevádzačov, ktorí rozprávajú o západnom blahobyte, aby z nich vymámili tisícky eur.

Lákanie zúfalých utečencov na nebezpečnú cestu cez more sa zločincom štedro vypláca, za posledných 15 rokov si podľa odhadov prišli na viac ako 10 miliárd eur.

Šesťtisíc eur ponúka Brusel, zamieria avšak do štátnych pokladníc

Okrem pašerákov, ich náborových kampaní a konverzácie s priateľmi, ktorí už sa do Európy dostali, je hlavným informačným zdrojom pre utečencov tiež internet. Dve najfrekventovanejšie spojenia, po ktorých na príkaz Sýrčanov v poslednej dobe pátra vyhľadávač Google, sú podľa televízie al-Džazíra "imigrácia do Nemecka" a "azyl v Nemecku".

Po dôkladnom hľadaní vyhľadávač skutočne ponúkne správu o šiestich tisícoch eur na jedného migranta. Je to však suma, ktorú podľa agentúry Bloomberg ponúka členským krajinám EÚ predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Peniaze majú dostať úrady, ktoré žiadateľa o azyl ubytujú v rámci nedávno schváleného systému povinných kvót. Rozhodne to teda nie sú peniaze, ktoré by mal prisťahovalec dostať pre svoju potrebu.

Dospelý žiadateľ dostáva 143 eur, jedlo a strechu nad hlavou

Nemecko sa o každého nového utečenca stará od momentu, keď sa príde zaregistrovať na imigračný úrad. Prvé tri mesiace svojho nového života potom trávi v prijímacom centre, kde je pre neho pripravené lôžko, základné strava a čisté oblečenie. Za starostlivosť o utečencov zodpovedajú jednotlivé spolkové krajiny.

Za normálnych okolností bývajú žiadatelia o azyl v špeciálnych ubytovniach. Tie sú však tento rok beznádejne preplnené, vysídlenci preto často končia v telocvičniach.

Ak by im úrady nechceli ubytovanie a stravu zabezpečiť, musia na ňu prispievať finančne. Rozpočty krajín by to však vyšlo draho. Podľa nariadenia Európskej únie by suma musela byť porovnateľná s tým, na koľko si prídu nemeckí občania. Vyplácanie v "naturáliách" úradom umožňuje komfort obmedziť.

Hotovosť, ktorú žiadatelia o azyl dostanú, činí podľa magazínu Der Spiegel zvyčajne 143 eur na mesiac pre každého plnoletého človeka, ktoré môžu utečenci minúť podľa ľubovôle. Vreckové pre deti je zhruba o 50 eur mesačne nižšie.


 

01 - Modified: 2007-10-09 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: Američania chcú do Pekingu poslať "čistý" tím
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:36