StoryEditor

Brusel čelí kritike. Príliš háji záujmy megafiriem

14.05.2014, 17:09
Autor:
tasr, stltasr, stl
Európska komisia je podľa správy CEO až príliš úzko prepojená so záujmami veľkých podnikov.

Nezávislá organizácia na monitorovanie činnosti lobistických skupín pri inštitúciách Európskej únie (EÚ) Corporate Europe Observatory (CEO) vydala dnes kritickú správu o činnosti Európskej komisie (EK) v priebehu posledných piatich rokov.

Organizácia v správe upozorňuje, že druhý mandát predsedu EK Josého Manuela Barrosa bol úzko prepojený s vplyvnými priemyselnými skupinami.

CEO za posledných päť rokov zaznamenala vysoký počet stretnutí a rokovaní predstaviteľov exekutívy EÚ so záujmovými skupinami z oblasti priemyslu v kľúčových oblastiach ako je medzinárodný obchod, finančné regulácie, klimatické zmeny, poľnohospodárstvo či protikrízové opatrenia.

Správa CEO vyšla v deň, keď sa začína podujatie European Business Summit, považované za najväčšiu akciu lobistov v Bruseli. Podnikateľský summit podporovaný zamestnávateľskými zväzmi a združeniami dáva priestor predstaviteľom veľkého biznisu na stretnutie s európskymi komisármi a vplyvnými politickými činiteľmi, čím sa napĺňa heslo summitu "podnikanie a politika formujú budúcnosť".

CEO vo svojej správe naznačuje, že komisia svojou politikou sleduje skôr korporatívne záujmy a menej prihliada na záujmy spoločnosti. Podľa autorov správy sa EK bráni efektívnejšej regulácii lobistov, keď odmieta zaviesť ich povinnú evidenciu a zreformovať svoju štruktúru poradcov. Expertné skupiny, ktoré poskytujú členom EK odborné poradenstvo, sú podľa správy CEO v mnohých oblastiach pod vplyvom lobistov veľkých firemných korporácií.

Nedostatok zodpovednosti a transparentnosti v rámci exekutívy EÚ podľa CEO úspešne využívajú veľké podnikateľské skupiny.

"V čase krízy sa jej (EK) podarilo rozšíriť svoje kompetencie a využila nové právomoci na presadzovanie politiky, kde je jasné prepojenie so záujmami veľkého biznisu," uviedol na adresu Európskej komisie jeden z autorov správy CEO Kenneth Haar.

Autori správy konštatovali, že situáciu nevyrieši iba výmena na poste šéfa EK po nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. CEO preto navrhuje hlbšiu vnútornú reformu komisie. Za prvý nevyhnutný krok považuje prijatie skutočne účinných pravidiel na reguláciu a stransparentnenie činnosti lobistických skupín fungujúcich pri euroinštitúciách.

01 - Modified: 2006-05-16 11:28:00 - Feat.: 0 - Title: Ruský dom v Prešove naďalej miestom sváru
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:58