StoryEditor

Ruský dom v Prešove naďalej miestom sváru

16.05.2006, 13:28
Autor:
SITASITA

Ruský dom, nehnuteľnosť na Hlavnej ulici číslo 62 v Prešove, je pre rusínsku verejnosť i naďalej nedostupný. Napriek tomu, že jeho správca Štefan Sekerák dal na tlačovej besede 27. apríla verejný prísľub, že Ruský dom oficiálne sprístupní 15. mája a jeho zrekonštruovaný zadný trakt bude k dispozícii rusínskej verejnosti, nestalo sa tak. O lukratívne priestory v centre mesta sa bijú dve organizácie Nadácia Ruský klub -- 1923, ktorej predsedom je Konštantín Barna (vlastní kľúče od budovy) a združenie Ruský klub -- 1923 na čele s Gabrielom Beskydom.
Na otvorenie Ruského domu dnes prišlo niekoľko desiatok Rusínov. Dvere do Ruského domu našli síce otvorené, ale jeho interiér nenasvedčuje tomu, že by sa tu schyľovalo k ukončeniu rekonštrukčných prác. Peter Krajňák ml. za združenie Ruský klub -- 1923 navrhol zrušenie Nadácie Ruský klub -- 1923, čo podľa jeho vyhlásenia podporujú mestskí poslanci a kultúrna rusínska obec. Krajňák prehlásil, že Nadácia vznikla na základe svojvôle štyroch ľudí. Jej predseda Konštantín Barna má vysoký vek a podlomené zdravie, čo mu neumožňuje cestovať do Prešova. "Osobuje si pritom právo vylučovať členov z rusínskeho spolku. Pod jeho vedením dochádza k svojvoľnému hospodáreniu s financiami a nie je mysliteľné, aby takto ďalej fungoval Ruský dom," uviedol Krajňák Ako hlavnú požiadavku dnešného zhromaždenia Rusínov navrhol Krajňák zlúčenie členskej základne a výmenu správcu Ruského domu. Na tento post navrhol Michala Hudáka st. Označil ho ako človeka, ktorý požíva dôveru verejnosti a má dlhoročné skúsenosti s rusínskym kultúrno-spoločenským životom. Michal Hudák st. uviedol, že dnes prišiel s pocitom, že sa bude sláviť otvorenie Ruského domu. Prejavil hlboké sklamanie a rozčarovanie nad pomermi, ktoré v Ruskom dome vládnu. Pripomenul predkov, ktorí sa na kúpu tohto kultúrneho stánku zbierali.
Predstavitelia Nadácie Ruský klub -- 1923 odmietli akúkoľvek spoluprácu. Ich zástupca Pavel Birčák hrubým spôsobom osočoval členov druhej rusínskej organizácie. Vyhlásil, že Nadácia nie je masovou organizáciou a výbor preskúma každú prihlášku o členstvo a je ich vecou, ako rozhodne. Správca Ruského domu Štefan Sekerák inzultoval redaktorku SITA, ktorá chcela fotografovať. Vyháňal z budovy aj fotografa TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:56