StoryEditor

Ďalších päť mesiacov a 15 miliárd. Grécko dostalo novú ponuku

26.06.2015, 16:36
Autor:
TASRTASR


Veritelia sú ochotní ponúknuť Grécku predĺženie záchranného programu o päť mesiacov a umožniť získať Aténam 15,5 miliardy eur. Podmienkou je súhlas s navrhovanými reformami zo strany veriteľov. Uviedol to zdroj z eurozóny s tým, že veritelia návrh odovzdali Grécku vo štvrtok (25.6.). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Pomoc by sa tak predĺžila do konca novembra, pričom peniaze by Grécko získalo v štyroch tranžiach. Tú prvú v hodnote 1,8 miliardy eur by mohlo dostať do utorka 30. júna, aby Atény mohli splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Podmienkou je ale súhlas gréckeho parlamentu s navrhovanými reformami.

Suma predstavuje len o niečo väčší balík, než Grécko potrebuje na obsluhu dlhu v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Nezahrňuje však žiadne ďalšie financie, čo znamená, že Atény by peniaze mohli využiť len na splácanie dlhu.

Dnes o predĺžení záchranného programu rokovali s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande, pričom sa sústredili na najspornejšie témy - dôchodkovú reformu, zmeny na trhu práce a zvyšovanie dane z pridanej hodnoty.

Obaja štátnici uviedli, že mimoriadna schôdzka ministrov financií eurozóny, ktorá sa uskutoční v sobotu 27. júna, bude na uzatvorenie dohody rozhodujúca a určí, či Grécko bude môcť splatiť MMF dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur.

Ako povedal francúzsky prezident, sobotňajšia schôdzka je kľúčová, keďže termín splátky sa rýchlo blíži. "Okrem toho je kľúčová aj preto, že v prípade uzatvorenia dohody, túto ešte musia schváliť parlamenty," dodal Hollande.

Schôdzka ministrov financií eurozóny je naplánovaná na 17.00 h SELČ. Na nej bude musieť Grécko oznámiť, či akceptuje upravenú ponuku zo strany veriteľov (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a MMF). Ak odmietne, ministri začnú podľa zdroja z eurozóny diskutovať o pláne B, teda o tom, ako minimalizovať škody z očakávaného gréckeho bankrotu na ostatné krajiny eurozóny a trhy, ako aj na grécke banky.

Hollande a Merkelová sa k plánu B odmietli verejne vyjadriť. Ako uviedli, v súčasnosti sa sústreďujú na dosiahnutie dohody, ktorá by Grécko udržala v eurozóne. Merkelová však vyzvala Tsiprasa, aby "štedrú" ponuku veriteľov prijal a dodala, že teraz je na Aténach, aby urobili krok smerom k partnerom v eurozóne. "My sme krok smerom ku Grécku urobili," povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Bruseli. "Teraz je na gréckej strane, aby urobila podobný krok," dodala.

01 - Modified: 2007-07-06 13:57:00 - Feat.: 0 - Title: Pobaltské krajiny a Poľsko chcú postaviť jadrovú elektráreň v Litve
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 18:21