StoryEditor

Ukrajina likviduje komunistické dedičstvo, obeťou sa stal aj obľúbený sekt

06.01.2016, 19:12
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina sa v intenciách dodržiavania radikálneho zákona o likvidácii komunistického dedičstva rozhodla okrem mnohých ulíc zmeniť tiež názov známeho sektu Sovetskoje šampanskoje. Ten sa vo veľkom v dobách socializmu exportoval aj do Československa a v regáloch je k dispozícii aj dnes.

Likvidácia symbolov komunizmu

Odhodlanie vysporiadať sa na Ukrajine do dôsledku s dedičstvom bývalého ZSSR potvrdzuje rozhodnutie kyjevského výrobcu sektov, ktorý oznámil zmenu názvu populárneho nápoja Sovetskoje šampanskoje. Značka známa aj u nás padla za obeť zákonu o likvidácii komunistického dedičstva z mája minulého roka. Ten si kladie za cieľ skoncovať so sovietskou minulosťou a zbaviť verejný priestor akýchkoľvek pripomienok.

Značku obľúbeného sektu ale poznajú aj v zahraničí, a tak podľa ukrajinských médií vznikla otázka, či by radikálna zmena názvu nepoškodila odbyt. Výrobcovia preto zvolili svojrázne riešenie: do názvu vložili len dve ďalšie písmená. Sekt tak teraz nesie názov Sovetovskoje šampanskoje. Zákon je dodržaný a zákazník si možno zmenu ani nevšimne.

Verejnosť si ale teraz láme hlavu, či slovo "sovetovskoje" má jazykovo vôbec nejaký význam. Pojem "sovietsky", ktorý sa v minulom storočí stal aj súčasťou názvu komunistického štátu, vznikol z bežného ruského slova "Sovet" čiže rada, ako sa za boľševickej revolúcie začali označovať mocenské orgány.

S výrobou sektu v ZSSR začal Stalin

Nové rozhodnutie je možno šalamúnske, súvislosť sektu so sovietskou minulosťou je však podľa vinárskych historikov doložiteľná. O začatí výroby perlivého nápoja vraj rozhodol v roku 1936 sám boľševický diktátor Josif Stalin. Nariadením jeho politbyra sa vo veľkých sovietskych mestách vrátane Kyjeva začali stavať prvé továrne na výrobu sektu, ktorých produkcia sa postupne rozšírila aj do sveta.

V posledných rokoch existencie ZSSR sa Sovetskoje šampanskoje stalo jedným z hlavných vývozných artiklov krajiny. Aj dnes je Rusko jeho hlavným výrobcom, ročná produkcia sa podľa dosiahnuteľných údajov pohybuje okolo 220 miliónov fliaš.

Predáva sa pod značkami Sovetskoje alebo aj Rossijskoje šampanskoje. Kvôli medzinárodnej ochrane francúzskej obchodnej značky sa pritom názov smie prezentovať len v azbuke. Ako sa na trhu uchytí ukrajinskej Sovetovskoje, nie je zatiaľ známe.

Uplatňovanie radikálneho ukrajinského zákona o "dekomunizácii" mení v krajine názvy stoviek ulíc, obcí a miest, ktoré boli pomenovaná po sovietskych osobnostiach alebo symboloch komunizmu. V krajine už boli zlikvidované desiatky sôch sovietskych celebrít, dôsledkom zákona je aj zákaz troch ukrajinských komunistických strán.


 

01 - Modified: 2007-12-28 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: Health Insurance Company Dovera Expects a Difficult Year of 2008
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:45