StoryEditor

Japonci stopli export zbraní. Boja sa agresívnej Číny

01.04.2014, 14:25
Autor:
tasr, stltasr, stl

Japonsko uvoľnilo desaťročia platný zákaz zbrojného exportu v snahe rozšíriť spoločný vývoj zbraní so spojencami i predaj vojenskej techniky do krajín juhovýchodnej Ázie i inde vo svete.

Nové smernice, ktoré dnes schválila vláda, sú súčasťou snahy premiéra Šinzóa Abeho o posilnenie národnej bezpečnosti v čase expanzie čínskej armády a jadrovej hrozby zo strany Severnej Kórey, uviedla agentúra AP.

Abe uvádza, že Japonsko musí hrať väčšiu úlohu v medzinárodných mierových operáciách a obrannej spolupráci. Jeho vláda presadzuje, aby mohlo Japonsko brániť spojencov ako USA, ak sa stanú terčom útoku, a to prehodnotením článku č. 9 povojnovej ústavy, ktorým sa krajina zrieka vedenia vojny a použitia sily na riešenie medzinárodných sporov.

Nové exportné smernice umožňujú Japonsku zapojiť sa do vývoja zbrojnej technológie s USA a ďalšími spojencami ako Britániou, Francúzskom či Austráliou a získavať modernejšie obranné systémy a vybavenie, uviedol zástupca šéfa nedávno vytvoreného Sekretariátu národnej bezpečnosti Nobušige Takamizawa. Japonské firmy podľa neho by tiež mohli získať prístup k technológiám a zvýšiť svoju konkurencieschopnosť.

Rozhodnutie, ktoré mení takmer polstoročie platné dobrovoľné obmedzenie japonského vývozu týkajúceho sa zbrojnej techniky, by mohlo zvýšiť napätie vo vzťahoch Tokia s Čínou a Južnou Kóreou. Ich vzťahy sú stále zaťažené japonským militarizmom z minulosti.

Abeho poradca Josuke Isozaki zdôraznil, že vývoz zbraní a súvisiacich technológií bude povolený len vtedy, ak to bude slúžiť medzinárodnej spolupráci alebo národnej bezpečnosti. Tokio podľa neho dôkladne preverí zámery krajiny dovozu - vrátane toho, či vyvážané položky neposkytuje tretej strane bez súhlasu Japonska.

"Nijako sa nemení zásada Japonska, že neumožňuje žiaden export, ktorý by podporoval konflikty iných krajín," povedal novinárom.

Japonskí predstavitelia uviedli, že aj na základe nového režimu bude Japonsko vyvážať predovšetkým technológie a zariadenia určené na záchranu, dopravu, pozorovanie a hľadanie mín, pričom neplánuje export útočnej techniky, ako sú tanky či bojové lietadlá.

Japonsko v roku 1967 na základe svojej povojnovej pacifistickej ústavy prijalo tri princípy zbrojného exportu, zakazujúce jeho predaj do komunistických štátov a krajín, ktoré vedú konflikty alebo sú terčom sankcií OSN. Tieto princípy neskôr rozšírili na plošný zákaz, aj keď vláda udeľovala výnimky v niektorých prípadoch, napríklad pri účasti Japonska na spoločnom vývoji zbraní so Spojenými štátmi.

2 1 gon dem

 

 

 

01 - Modified: 2006-03-22 17:27:00 - Feat.: 0 - Title: Privatizačný poradca pri predaji Carga dostal odmenu takmer 23 miliónov Sk
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 04 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:30