StoryEditor

Američan chcel ľahšiu cestu na párty. Jeho aplikácia má hodnotu 14 miliónov dolárov

02.03.2015, 11:35
Autor:
hašhaš
Ben Kaplan sa v jednom momente musel rozhodnúť. Buď sa bude venovať škole alebo svojmu startupu.


Tím Wigo (zľava): Tyler Schwarz, Giuliano Gacaglia (spoluzakladateľ), Ben Kaplan (spoluzakladateľ), Claire Uhar.

Vyrobil aplikáciu, ktorú si nemôžete len tak stiahnuť a používať. A aj napriek tomu je Wigo Američana Bena Kaplana veľkým hitom medzi vysokoškolákmi. Na startup upozornil portál Business Insider.

Wigo pomáha študentom sledovať, kde sa ich priatelia chystajú stretnúť na párty, štúdium, či čokoľvek iné.

No to nie je dôvod, pre ktorý je startup zaujímavý. Ľudia sa musia naozaj snažiť, aby sa do siete dostali. Konkrétne musia nazbierať stovky, v niektorých prípadoch tisícky, študentov z jednej školy a až potom sa môžu zaradiť na čakaciu listinu. Až po tom sa Wigo odomkne pre ich školu.

LinkedIn pre školy
"Pozeráme sa na našu aplikáciu ako na LinkedIn pre študentov," povedal Kaplan pre Business Insider. "Plní svoju úlohu pri vytváraní sietí," dodáva.

Wigo má aj akýchsi ambasádorov, ktorí na školách zháňajú ľudí. Hranica úspechu sa pritom pohybuje niekde v okolí 5 percent všetkých študentov.

Práve to, že nechali čakať študentov, sa ukázalo ako dobrá taktika. Verejnosti je dostupná aplikácia iba od septembra a odvtedy si ju stiahlo a čaká na schválenie viac ako 1200 univerzít, je na 73 školách a má viac 100-tisíc aktívnych používateľov.

A čo je ešte lepšie, Wigo len nedávno vyzbieralo v prvom veľkom zháňaní investorov 1,5 milióna dolárov. Tým ich celková hodnota narástla na 14 miliónov.

Všetko sa to deje, kým firma ešte nemá príjmy, neexistuje ani biznis plán.

Ako to celé vzniklo
Kaplan celý projekt vymyslel pred dvoma rokmi, keď bol sám študentom. Vadilo mu, že ľudia okolo neho trávia priveľa času plánovaním toho, kam sa pôjdu večer zabávať.

"Všetci moji priatelia kládli stále tie isté otázky. Kto robí párty? V ktorom bare sa stretneme?," popisuje. "Bolo to veľké množstvo správ, možno udalosť na Facebooku a všetko iba preto, aby sme vedeli, kam ideme a s kým sa stretneme."

Rozhodol sa preto vytvoriť aplikáciu Who Is Going Out (Wigo) pre svoju školu. "V priebehu troch týždňov ju používala polovica školy." Vtedy sa stretol s Paulom Englishom, zakladateľom Kayak.com.

"Musel som sa rozhodnúť," popisuje Kaplan. "Buď to budem mať v životopise ako zábavnú skúsenosť, alebo to posuniem na novú úroveň. Paul English vybudoval Kayak na dvojmiliardovú spoločnosť a hovoril mi: Vidím veľký potenciál v tom, čo robíš."

A vtedy Kaplan nabral istotu, odišiel zo školy, vstúpil do biznis inkubátora.

01 - Modified: 2007-03-29 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Jeruzalem arabskú mierovú iniciatívu opatrne privítal
01 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 02 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 03 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 04 - Modified: 2024-01-17 09:49:42 - Feat.: - Title: Slovenský CloudTalk získal 26 miliónov eur. Chce byť lídrom v hlasovej komunikácii založenej na AI 05 - Modified: 2023-07-18 07:10:23 - Feat.: - Title: Máte skvelý nápad? Prečo z neho neskúsiť urobiť miliardový biznis? Radí expert na startupy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:16