StoryEditor

Muž, ktorý Grékom pije krv. Pre Nemcov je však hrdina

05.07.2015, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
Schäubleho popularita rapídne rastie. Presadzuje v rokovaniach s Aténami tvrdé úsporné opatrenia.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa na vrchole gréckej dlhovej krízy teší u voličov rekordnej obľube. V prieskume, ktorý  zverejnila televízna stanica ARD, vyjadrilo spokojnosť s prácou tohto kresťanskodemokratického politika 70 percent opýtaných Nemcov. Podľa komentátorov je dôvodom pravdepodobne práve Schäubleho tvrdý postoj ku Grécku.

Jeho tvár je aj na plagátoch

Schäuble, ktorý sa vo vysokej politike pohybuje od začiatku sedemdesiatych rokov a v minulosti zastával okrem iného aj funkcie ministra vnútra alebo predsedu Kresťanskodemokratickej strany (CDU), presadzuje v rokovaniach s Aténami tvrdé úsporné opatrenia.

V Grécku je práve preto vedľa kancelárky Angely Merkelovej naopak jedným z najviac nenávidených zástupcov medzinárodných veriteľov. Jeho tvár sa teraz objavila aj na plagátoch vyzývajúcich Grékov, aby v nedeľňajšom referende hlasovali proti prijatiu navrhovaných podmienok pomoci zo strany veriteľov. Schäubleho tvár na nich dopĺňa veta: "Päť rokov vám pil krv, povedzte mu NIE".


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Snímka: TASR/AP

Schäuble: Problém je zvládnuteľný

Schäuble nevidí nebezpečenstvo, že by grécky bankový sektor ohrozil finančné ústavy Európy. Informuje o tom nemecká spravodajská televízna stanica N24 na svojom portáli. Minister uviedol, že aj keby došlo ku krachu jednotlivých gréckych bánk, rozšírenie "nebezpečenstva nákazy" by bolo pomerne slabé. Televízna stanica citovala ministrovo vyjadrenie pre dnešné vydanie denníka Bild.

"Trhy v uplynulých dňoch reagovali veľmi opatrne. To ukazuje, že problém je zvládnuteľný," dodal minister. Grécke banky zostávajú zatvorené a podľa Schäubleho európsky bankový dohľad situáciu sleduje.

Agentúra Reuters z rozhovoru Schäubleho pre Bild cituje, že rokovania s Gréckom o pomoci za reformy budú "veľmi ťažké". Európa bude na nich tvrdšia než pred gréckou krízou. Eurozóna vyčká, čo grécka vláda urobí po výsledku nedeľného (5.7.) referenda. Bude sa čakať na grécku žiadosť, aby sa znovu zasadlo za rokovací stôl.

Denník Bild, ktorý už dlho vyjadruje nemecký skepticizmus pomoci Grécku, uviedol, že 89 % účastníkov jeho onlinového prieskumu verenej mienky uviedlo, že sú proti ďalším úverom Grécku, kým 11 % by ich ešte zvýšilo.

zdroj: idnes.cz

 

01 - Modified: 2007-07-14 10:32:00 - Feat.: 0 - Title: Libanonské frakcie rokujú neďaleko Paríža
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:48