StoryEditor

Euro je víťazom menových turbulencií

19.06.2013, 18:40
Kľudným prístaviskom v rozbúrených vodách trhov sa v stal nepravdepodobný kandidát: euro.

Kým japonské akcie, dlhopisy emerging markets či americké štátne obligácie v priebehu divokéj jari padli, spoločnej európskej mene sa zvýšená volatilita vyhla. Na rozdiel od amerického dolára, japonského jenu či austrálskeho doláru dokázalo euro posilniť a voči americkej mene si v posledných štyroch týždňoch pripísalo 4% zisk.

Pre menu, ktorá bola v posledných niekoľkých rokoch epicentrom globálnych otrasov, je to veľká zmena. Vzhľadom k preťahujúcej sa recesii eurozóny a obáv o jej dlhodobú životaschopnosť dosiaľ investori skôr vsádzali na pokles eura. Podľa údajov Commodity Futures Trading Commission (CFTC) však počet medvedích pozícií v posledných dvoch týždňoch klesol o 90%.

Napriek negatívnemu rastu, zlým vyhliadkam, vysokej nezamestnanosti a veľkej dlhovej záťaži južného krídla eurozóny je podľa mnohých investorov jej mena v týchto dňoch oázou pokoja. Pomáha jej status široko obchodované rezervnej meny (druhej najvýznamnejšej po dolári) a tiež klesajúce obavy z skorého rozpadu.

Ďalším faktorom hrajúcim do not euru sú špekulácie o blízkom ukončení stimulačných nákupov dlhopisov americkou centrálnou bankou. Likvidita pumpovaná Fedom do finančného systému pomáhala menám a aktívam rozvíjajúcich sa trhov a ďalším cenným papierom s vyšším výnosom, najmä akciám. Očakávanie konca QE vedie k opusteniu mesiace hromaděných pozícií, z čoho profituje euro, ktoré je v časoch neistoty stále považované za ekvivalent dolára či jenu.

"Je ťažké vsádzať proti euru. Kým neskončíme s tlačením peňazí v USA, alebo kým s tým nezačne ECB, bude mať euro opäť vietor v chrbte, "tvrdí Sam Katzman, hlavný investičný stratég fondu Constellation Wealth Advisors.

Za posilňovaním eura stojí obmedzovanie praktiky známej pod názvom carry trade: investori si požičiavajú v mene s nízkymi sadzbami, potom ju predajú a za utŕžené prostriedky nakúpia aktíva s vyšším výnosom v iných menách (americké akcie či mexické dlhopisy) . Výnosnosť zaisťuje stabilný úrokový diferenciál.

Ďalší vývoj úrokových sadzieb vo svete sa ale momentálne zahmlieva, takže sa investori snažia svoje pozície čo najrýchlejšie uzavrieť, než dôjde na radikálnejšiu zmenu kurzu centrálnych bánk. Euro od začiatku mája voči austrálskemu doláru posilnilo o 10%. Pár EUR / AUD patril k obľúbeným nástrojom carry trade.

Posilňovanie eura nie je vôbec dobrou správou pre európskych exportérov, najmä tých zo Španielska, Portugalska či Talianska, ktorí v rokoch po zavedení spoločnej meny strácali konkurencieschopnosť a teraz ju za vysokú cenu nadobúdajú späť. Nedávny pokles cien španielskych a talianskych dlhopisov naznačuje, že časť eurozóny je stále považovaná za rizikovú. Grécko bolo minulý týždeň indexačnou agentúrou MSCI deklasifikováné na rozvíjajúci sa trh. "Z ekonomického hľadiska by malo euro oslabovať," tvrdí manažér investičného fondu, ktorý dlhodobo vsádza na pád európskej meny a sťažuje sa, že základné pravidlá pre orientáciu na menových trhoch prestávajú fungovať.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

USA sa po 40 rokoch približujú exportu ropy

Rakúsko straší nálepka vratkých bánk

Singer: Vlečúcej depresie sa neobávajte

Euru v posledných týždňoch tiež pomáhajú lepšie dáta z reálnej ekonomiky, ktoré naznačujú, že mučivá recesia by mohla do niekoľkých mesiacov skončiť. Indikátory z minulého týždňa naznačili, že ku koncu roka by sa eurozóna mohla vrátiť na rastovú trajektóriu. To znižuje pravdepodobnosť, že ECB bude musieť ďalej uvoľňovať menovú politiku a zlepšuje vyhliadky eura proti menám USA a Japonska, kde zatiaľ prebieha rozsiahla stimulácia s hrozbou inflačného efektu.

Býci na eure poukazujú tiež na fakt, že v priebehu rady minulých kríz prešlo euro zaťažkávacou skúškou, v ktorej obstálo. Naposledy vážnejšie oslabilo po záchrane cyperských bánk a po nerozhodnom výsledku talianskych volieb v marci. Vtedy sa voči doláru pozrelo k 1,28, čo však ďaleko zaostáva za predchádzajúcimi kalamitami, počas ktorých eurodolar klesol aj pod 1,20.

(Zdroje: WSJ, FT, Bloomberg)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:16