StoryEditor

Socializmus vo Venezuele je zlatou baňou pre Ameriku

22.08.2013, 10:40
Hugo Chavez chcel poraziť imperializmus. Svojimi rozhodnutiami mu však pomohol.

Zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, pravdepodobne najznámejší kritik amerického "imperializmu", počas 14 rokov pri moci znárodnil, čo sa dalo. Okrem ropných ložísk, z ktorých sa potom financovali sociálne programy, sa do pazúrov štátu dostala veľká časť stavebného, ​​hutníckeho či potravinárskeho priemyslu. Veľkostatkárom bola pozbieraná pôda a následne prerozdelená, na základné potraviny boli uvalené cenové stropy. Chávezova politika sa ale vo výsledku ukázala byť zlatou baňou práve pre "vykorisťujúce" americké ekonomické záujmy.

Krajina vo veľkom dováža

Venezuela sa počas socialistického experimentu z exportéra ryže premenila v čistého dovozcu tejto základnej komodity. V prvom polroku tohto roka krajina zo Spojených štátov doviezla ryžu za 94 mil USD, čo predstavuje 62% medziročný nárast. Pre intenzívne poľnohospodárstvo ideálne vybavená Venezuela je teraz štvrtým najdôležitejším odbytiskom amerických ryžových farmárov.

A podobne je to s ďalšími položkami. Za Chávezovej vlády vo Venezuele klesla výroba ocele, hliníka, cukru a mnohých ďalších produktov, ktoré teraz občas nie sú k dostaniu. Až donedávna bola krajina viac menej sebestačná v produkcii hovädzieho a kávy. Teraz musí oboje dovážať.

Venezuelský import sa od Chávezovho nástupu zvýšil na štvornásobok a vlani dosiahol 60 mld USD. Spojené štáty sú pritom jedným z najväčších beneficientov dovozného boomu. V roku 2011 sa ich export do Venezuely medziročne zvýšil o 16% a vyšplhal na 12 miliárd USD. Brazílsky export do Venezuely za desať rokov vzrástol šesťnásobne a brazílski podnikatelia si mädlia ruky nad tým, že ich susedia nepredstavujú žiadnu konkurenciu. Z úpadku poľnohospodárstva a priemyslu v kedysi prosperujúcej latinskoamerickej krajine sa môže radovať americký hliníkárenský kolos Alcoa, nadnárodný ťažobný gigant Xstrata či brazílsky developer Odebrecht. V máji Caracas oznámil, že bude musieť doviezť 50 miliónov roliek toaletného papiera - od jedného dodávateľa: americkej spoločnosti Kimberly-Clark.

Chudoba na ústupe

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Pripravte sa na obrat pri dolári

Sila ekonomiky a sila akciových býkov

Japonská ekonomika nečakane spomalila

Zástancovia venezuelskej vlády poukazujú na to, že Chávez svojimi projektmi dotovaných potravín, lacného bývania a lekárskej starostlivosti dosiahol úspechy v boji s chudobou a hladom. Štatistika to potvrdzuje. Percento populácie pod hranicou chudoby výrazne kleslo a teraz je tretie najnižšia v celej Latinskej Amerike. Toho bolo ale dosiahnuté na úkor všetkých ostatných, najmä čo sa trhu práce a výšky miezd týka. Podľa nedávnej správy Svetovej banky 30% ľudí, ktorí pôvodne nespadali do kategórie chudobných, v priebehu rokov 1992-2006 statusu chudobných dosiahlo. Vo väčšine susedných krajín sa rady strednej triedy medzitým rozširovali.

Vysoký návyk na importy spolu so závislosťou na vývoze ropy bude pre nové vedenie krajiny veľkou výzvou. Schodok štátneho rozpočtu vlani predstavoval 12% HDP, inflácia v júli vzrástla na 42,6%. Ak cena ropy klesne pod 100 USD za barel, bude vláda musieť razantne obmedziť dovoz. To by mohlo zasiahnuť aj potraviny.

Venezuelskí farmári sa sťažujú, že kvôli importným obmedzeniam nemôžu dovážať novú poľnohospodársku techniku ​​ani náhradné diely pre staré stroje. Cenové kontroly a rastúce náklady priškrcujú marže. Znárodnený poľnohospodársky podnik nie je schopný dodať hnojivá či herbicídy včas a v požadovanom množstve. Úroda zarastá na zle zoraných poliach.

(Zdroje: WSJ Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:54