StoryEditor

Päť dôvodov, prečo sa Slovensko opäť mení na európskeho tigra

14.05.2015, 19:32
Prečo sa Slovensko vrátilo na čelo eurozóny? Vybrali sme pre vás dôvody rýchleho rastu našej ekonomiky.

Slovensko je po piatich rokoch opäť tigrom eurozóny. Naša ekonomika rastie totiž najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín. V raste predbehli aj takých favoritov ako je Estónsko. V prvom štvrťroku vzrástol náš hrubý domáci produkt podľa Eurostatu o 2,9 percenta. Podpísalo sa pod to viacero faktorov.

1. Ľudia stále nakupujú viac

Ide o jednoduchú rovnicu. Keď ľudia viac nakupujú, ekonomika sa viac hýbe. A práve tohto javu sme sa dočkali vlani, keď po troch rokoch k rastu ekonomiky začala pomáhať aj domáca spotreba. A vo väčších nákupoch ľudia pokračujú aj tento rok. Prispieva k tomu aj čoraz vyššia zamestnanosť. Čo v praxi znamená, že rastie počet ľudí, ktorí si môžu dovoliť viac míňať.

2. Firmám sa opäť darí

Vlani biznis našich firiem so zahraničím mierne oslabol, tento rok to však už neplatí. Naše podniky čoraz viac exportujú svoje výrobky a služby do zahraničia a prispievajú tak k rastu ekonomiky. „Čísla zahraničného obchodu naznačili v úvode roka výrazne oživenie exportnej aktivity slovenských podnikov. Nominálne čísla zahraničného obchodu pritom stále znižovali klesajúce exportné ceny, reálny rast exportov by preto mal byť ešte silnejší,“ tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

3. Investujeme

Počas krízy firmy škrtajú, kde sa len dá. A prvé, čo posunú na neskôr, bývajú investície. Teraz sa však situácia obracia. Podniky čoraz viac investujú a prispievajú tak k rastu našej ekonomiky. „Firmy začali opäť viac investovať do modernizácie alebo rozšírenia výroby, urýchlila sa tiež výstavba diaľnic,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

4. Prebudené stavebníctvo

Práve spomínané oživenie pri výstavbe ciest pritom vo veľkej miere prispieva k nášmu rastu. Investície dosahujú totiž desiatky miliónov eur. Okrem toho, stavebníctvo nie je len o veľkých podnikoch, ktoré dostávajú zákazky. Naviazané sú na nich totiž stovky menších firiem či živnostníkov.

5. Lepší ako ostatní

Odpoveď na otázku, prečo sme lepší ako ostatné krajiny eurozóny či ako pobaltské krajiny, ku ktorým sme najčastejšie prirovnávaní, odborníci jednoznačne dať nevedia. Podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža sa na to ani nedá takto pozerať. Nejde o to, prečo tieto krajiny rástli pomalšie, ale prečo sme ich my predbehli. „Je evidentné, že v našej ekonomike sa deje niečo pozitívne."

Je však potrebné upozorniť na jednu vec. Hoci drvivá väčšina krajín rast svojich ekonomík zverejnila, nestihli tak urobiť všetky. Medzi nimi napríklad aj Írsko. Ide o favorita eurozóny, ktorý za posledné tri mesiace roka 2014 vzrástol o 4,1 percenta a podobný rast ekonómovia očakávajú aj teraz.
 

01 - Modified: 2007-06-01 10:31:00 - Feat.: 0 - Title: Lacko štvrťfinalistom dvojhry na challengeri v Karlsruhe
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 03 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 04 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 05 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:24