StoryEditor

Česi majú problém s Arabmi. Nevedia im zakázať skupovanie pozemkov

23.04.2015, 14:06
Autor:
idnes. czidnes. cz
Skupovanie pozemkov ľudí z krajín z Perského zálivu sa v Česku stáva populárne. Chcú si tam postaviť letné rezidencie.

"Názor na to môžeme mať akýkoľvek, ale zastupiteľstvo nemohlo nič iné urobiť, než len vziať petíciu na vedomie. Jedná sa o súkromné ​​pozemky, "zdôvodnil rozhodnutie zastupiteľstva hajtman Oldřich Bubeníček.

Súčasťou uznesenia je list adresovaný spolku Periférne videnie, ktorý petíciu spísal. Bubeníček v liste nabáda k pokoju. "Nemali by sme a nemôžeme predvídať, čo toto spolužitie v budúcnosti prinesie," píše.

Bubeníček, ktorý sám žije v neďalekej Bíline, podotýka, že záujem Arabov o pozemky na Teplicku súvisí s tým, že po desaťročia jazdí do teplických kúpeľov. "Niektorí z nich tu dlhodobo žijú, podnikajú a páči sa im tu. A ako u vietnamskej komunity sa na ne nadväzujú príbuzní, ktorí by tu chceli žiť tiež, "hovorí.

Súdi, že ľuďom v Modlanoch nevadí samotný fakt, že pozemky v ich obci vlastnej obyvatelia arabského pôvodu. "Je to obava z toho, čo by mohlo nasledovať potom, čo sa dnes deje vo svete. Asi je to všetko v súvislosti s islamským štátom, "poznamenal.

Petíciu v Modlanoch podporilo zhruba 300 ľudí z jedenástich stoviek obyvateľov obce. "My sme chceli, aby krajské zastupiteľstvo vedelo o tom, že tu nejaká nevôle existuje a aby túto problematiku nebralo na ľahkú váhu," komentoval uznesenie zastupiteľstva jeden z autorov petície Tomáš Beneš.

Teraz sa spolok rozhodne, či sa s petíciou obráti ešte vyššie. Beneš však pripúšťa, že situáciu už nemôže zvrátiť ani apel na vládu. "Že už sa začína stavať, to už tak proste je," podotkol.

V katastri Modlanoch je zhruba 110 tisíc metrov štvorcových pôdy, ktorá už Arabom patrí. "Sú zaradené v územnom pláne na výstavbu rodinných domov," poznamenala starostka Modlanoch Stanislava Kondrlová.

Celkom ide zhruba o dvesto stavebných parciel. Rozkladajú sa hlavne v častiach Kvítkov, Drahkov a Suché. Spolok Periférne videnie odhaduje, že na nich majitelia chcú postaviť až 250 rodinných domov. Prvý už sa stavia v Drahkove.

"Obec ako taká žiadne pozemky nepredáva, sú to všetko súkromné ​​aktivity. Bohužiaľ štát to umožnil a proti tomu sa nedá nijako brániť, "podotkla starostka Kondrlová.

Prudký nárast počtu stavebných parciel umožnili dve zmeny územného plánu, ktoré zastupiteľstvo schválilo v rokoch 2009 a 2011. "Zmeny sa robili, aby sa rozšírilo zastavané územie obce," dodala starostka.

Zmeny plánu sa stali výnosným biznisom pre tých, ktorí pozemky kúpili ako poľnohospodársku pôdu a teraz ju predávajú ako stavebné parcely. Naposledy sa takto dohodol exstarosta Modlan Pavel Rajčan s podnikateľom Alim Alim na predaji 25-tisíc metrov štvorcových pôdy.

Obavy miestnych plynú predovšetkým z toho, že blízke Teplice sa posledné roky stretávajú s chovaním tisícov kúpeľných hostí z krajín Perzského zálivu. Niektorí z nich robia neporiadok a nedodržiavajú vyhlášky.

"Sú to milí, dobrí a bohatí ľudia, ktorí minú veľa peňazí a postavia krásne vily, v ktorých chcú žiť dva tri mesiace v roku," snaží sa upokojiť miestny predstaviteľ teplickej moslimskej obce Marej Abbas.

Spolok Periférne videnie už raz s petíciou uspel. Čiastočne ju vypočulo zastupiteľstvo Modlany. Na svojom poslednom zasadnutí zastupitelia neschválili položenie inžinierskych sietí v Kvítkov cez pozemky obce k parcelám kuvajtského podnikateľa Aliho Aliho, ktorý na nich chce postaviť 18 rodinných domov.

"Tým pádom sa stavba tých domov minimálne pozastavila," približuje Tomáš Beneš zo spolku. Podľa neho by takto politici mali postupovať aj naďalej a v rámci svojich možnosti zdržovať výstavbu čo najdlhšie.

To sa ale nepáči právnemu zástupcovi podnikateľa Aliho Petru Moravcovci. "Na všetkých pozemkoch majú vzniknúť rodinné domy v súlade s územným plánom. Keďže môj klient postupuje veľmi starostlivo podľa platných právnych predpisov, musí sa na neho pozerať ako na každého iného stavebníka,"hovorí.

01 - Modified: 2007-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 05 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:07