StoryEditor

Česko musí šetriť, inak ho čaká osud Grécka

06.02.2012, 11:21
Doterajšie vládne opatrenia podľa štúdie postačia len na najbližších osem rokov.

To, čo robí Nečasova vláda, nestačí, tvrdia dvaja českí ekonómovia Peter Jánsky a Ondřej Schneider vo svojej novej štúdii o dopadoch ekonomickej krízy. Všetky doteraz známe vládne opatrenia podľa nich vystačia len na najbližších osem rokov.

Česko musí okamžite znížiť svoje výdavky, alebo zvýšiť príjmy o 2,2 percenta HDP. Možno to dosiahnuť buď zvýšením dane z pridanej hodnoty až na 23 percent, alebo znížením dôchodkov približne o 30 percent. Inak sa Česko vydá gréckou cestou - zadlženie vzrastie v roku 2050 až na 160 percent HDP.

Úsporné opatrenia, ktoré prijala súčasná vláda, totiž pomôžu znížiť štátny dlh len krátkodobo. "Na najbližších osem rokov," píšu v novej štúdii Inštitútu pre demokraciu a ekonomickú analýzu ekonómovia Peter Jánsky a Ondřej Schneider.

K rýchlemu raste zadlžovania podľa ekonómov tlačia štát rastúce výdavky na dôchodky a zdravotnú starostlivosť. Ekonomický rast pritom bude aj podľa odhadov ministerstva financií skôr chabý. "Minister financií takýto vývoj zadlžovania nedopustí," tvrdí hovorca ministerstva Ondřej Jakob. Upozorňuje napríklad na možnosť využiť príjmy z majetkových podielov vlády vo firmách na zníženie deficitov súčasného dôchodkového systému a pripravované zmeny daní. Podľa ministerstva financií bude mať pozitívny efekt aj dôchodková reforma.

Inštitút pre demokraciu a ekonomickú analýzu, nepolitický think-tank, založil v roku 2009 pri ústavu CERGE-EI ekonóm Jan Švejnar.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-04-22 06:55:00 - Feat.: 0 - Title: Podiel Francúzov nesúhlasiach s ústavou EÚ dosiahol nové maximum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:26