StoryEditor

Podiel Francúzov nesúhlasiach s ústavou EÚ dosiahol nové maximum

22.04.2005, 08:55
Autor:
TASRTASR

Nesúhlas Francúzov s ústavou Európskej únie podľa dnešných výsledkov nového prieskumu znova vzrástol, čo je veľkým úderom pre snahy vlády zvrátiť nepriaznivý trend pred referendom koncom budúceho mesiaca.
Podľa výsledkov tohtotýždňového prieskumu inštitútu BVA pre časopis L'Express je proti euroústave 58 percent tých, ktorí sa už rozhodli, ako budú 29. mája hlasovať. Oproti rovnakému prieskumu spred dvoch týždňov ide o päťpercentný nárast.
Prieskum, podľa ktorého ústavu podporuje len 42 percent opýtaných a 29 percent respondentov sa zatiaľ nerozhodlo, ukazuje, že prvé vystúpenie prezidenta Jacqua Chiraca v kampani za ústavu pred týždňom voličov nepresvedčilo. Podľa predstaviteľa BVA by Chirac nemal zasahovať do kampane, ak chce pozitívny výsledok.
Ústavu EÚ musia schváliť všetky členské štáty. Podľa stúpencov zmluvy by francúzske "nie" mohlo vyvolať krízu dôvery v úniu. Kritici uvádzajú, že odmietnutie dokumentu by umožnilo rokovania o lepšom.
Prieskum BVA kontrastuje s prieskumom inštitútu CSA, ktorého v stredu zverejnené výsledky ukázali, že podiel oponentov euroústavy klesol za týždeň z 56 na 52 percent. Väčšina nedávnych prieskumov hovorila o odmietavom stanovisku 53-56 percent voličov, čo naznačuje, že výskum CSA by mohol byť len odchýlkou.
1 gon juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:58