StoryEditor

Britov ohrozuje rozpočtová kríza

04.01.2010, 11:03
Autor:
TASRTASR
Británii hrozí rozpočtová kríza, keďže rast jej hospodárstva bude zrejme tento rok veľmi malý, takmer nulový. Vyplýva to z prieskumu medzi poprednými odborníkmi, ktorý si objedal prestížny hospodársky denník Financial Times (na snímke britský minister financií Alistair Darling).

Viac ako tretina opýtaných sa zhodla na tom, že Británii hrozí fiškálna kríza, ktorá by mohla zastaviť zotavovanie hospodárstva.

Vláde sa nechce škrtať

"Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje strata dôvery v schopnosť vlády dostať verejné financie opäť pod kontrolu," domnieva sa Howard Davies, riaditeľ London School of Economics a bývalý člen menového výboru centrálne banky.

Podobný názor má aj ďalší bývalý člen menového výboru John Gieve, ktorý tiež upozorňuje, že ak vláda neprijme adekvátne opatrenia, mohlo by ďalšie prehlbovanie deficitu viesť k oslabeniu libry.

Varovné slová ekonómov z londýnskeho finančného centra City, bývalých členov menového výboru a akademikov však narážajú na fakt, že Britániu tento rok čakajú parlamentné voľby.

Vláda tak v snahe zvýšiť svoje šance na víťazstvo nemá tendencie príliš škrtať výdavky. Opozícia už obvinila premiéra Gordona Browna, že odmieta prijať ďalšie a nevyhnutné úsporné opatrenia.

Názory ekonómov sa rozchádzajú

Väčšina renomovaných ekonómov sa pri v prieskume však zhodla aj na tom, že hospodárstvo krajiny sa začína zotavovať z recesie a v tomto roku už začne rásť, ale len veľmi mierne.

Podľa nich, ak sa Británia chce vyhnúť fiškálnej kríze, v ktorej sa zmieta napríklad Grécko, mala by ešte zlepšiť hospodárenie s verejnými financiami a zabezpečiť, aby bolo transparentnejšie a dôveryhodnejšie.

Ale ekonómovia sa rozchádzajú v názoroch ako to dosiahnuť. Zhruba polovica z nich je za ďalšie zníženie výdavkov a zvýšenie daní a druhá polovica varuje, že by to mohlo podkopať proces zotavovania ekonomiky.

Informoval o tom na svojej internetovej stránke Financial Times.




01 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 02 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-09 12:17:43 - Feat.: - Title: Ako na životnú poistku pre dieťa. Čo sa oplatí a čo je zbytočné? 04 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín 05 - Modified: 2024-05-08 10:47:38 - Feat.: - Title: Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 08:30