StoryEditor

Zlato nekupujte, zaujímavý je rubeľ, radí investor

09.02.2013, 12:17
Známy investor Jim Rogers (na snímke) teraz kúpu ani predaj zlata neodporúča.

Aj keď ceny zlata a striebra v posledných mesiacoch stagnujú, dopyt po fyzických exemplároch týchto kovov to nijako neobmedzuje. Predaje strieborných mincí v USA v januári popretŕhali všetky doterajšie rekordy a ich zlaté náprotivky išli na odbyt najlepšie za posledných 19 mesiacov.

"Nedajú sa zohnať. Úplne vypredané. Niekoľko mincovní nemá čo ponúknuť, [...] keďže sa všetci boja budúcnosti," tvrdí známy investor Jim Rogers. Jeden z priekopníkov hedgeových fondov a globálneho investovania, ktorý spolu s Georgom Sorosom zarobil imanie v 70. rokoch, by sa osobne s nákupom zlata zatiaľ neponáhľal, ale predaj mincí tiež neodporúča. Za dva tri roky podľa neho papierové peniaze príliš veľkú hodnotu mať nebudú.

"Zlato zdražuje 12 rokov v rade, čo je extrémne neobvyklé pre akékoľvek aktívum," komentuje Rogers vývoj na trhu. Vzácny kov by kupoval, ak by ceny ďalej klesli. Zlato sa momentálne obchoduje okolo 1670 dolárov za trójsku uncu, teda zhruba 12% pod maximom z jesene roku 2011.

Čo sa mien týka, Rogers nie je príliš veľkým fanúšikom amerického dolára, ale vzhľadom k prebiehajúcej menovej vojne medzi hlavnými svetovými menovými blokmi mu nič iné než držba dolárových aktív nezostáva. Po oslabení na tridsaťmesačné minimá vraj vyzerá sľubne japonský jen, ale najviac Rogers stavia na ruský rubeľ.

"Rusko má obrovské problémy, preto je rubeľ tak lacný," tvrdí investor a dodáva, že v krajine sa dejú veľké zmeny smerom k lepšiemu, čo je pre neho stimul k nákupu "všetkého, čo sa dá." Rovnako pozitívne je naladený voči Severnej Kórei . Tamojšiu generalitu vraj ovplyvnil pokrok v Číne a Rusku.

 

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Gréci prežívajú tuhú zimu

Záchrana Euribor po európsky

Francúzsko obnovuje konkurencieschopnosť

Ohľadom sektorov sa Rogersovi aktuálne najviac pozdáva poľnohospodárstvo, ako to napríklad ukázal solídny nárast producenta osiva Monsanto. Voči súčasnej rally na Wall Street, ktorá vyhnala indexy k päťročným maximám, je skeptický.

"Trh ide hore, pretože japonská centrálna banka pred dvoma mesiacmi vyhlásila, že bude tlačiť peniaze bez obmedzenia. A pán Bernanke nechcel zostať pozadu," komentuje s nadhľadom extrémne uvoľnenú menovú politiku americkej a japonskej centrálnej banky. "Pre všetkých z nás to skončí zle, jedného dňa sa prebudíme so strašnou opicou, pravdepodobne v rokoch 2014-2015, alebo na konci tohto roka."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 04:31