StoryEditor

Neznalosť aj naivita. Desať spôsobov, ako môžete prísť o všetok Bitcoin

23.01.2021, 23:00
V tomto článku nájdete prehľad najpodstatnejších spôsobov, ktorými môžu ľudia o svoje bitcoinové imanie prísť.

O Bitcoine v roku 2021 vie snáď už každý. Možno patríte medzi tých, ktorí sa o Bitcoin zaujímajú dlhšie a s nadšením teraz sledujete stúpajúce cenu na kryptoburzách.

Avšak ak sami máte Bitcoin kúpený, práve teraz je najvyšší čas, aby ste si doplnili medzery vo vzdelaní.

​Bitcoin (a kryptomeny vôbec) pre veľa ľudí predstavujú úplne novú, neintuitívnu oblasť. A to vedia využiť podvodníci.

V tomto článku nájdete prehľad najpodstatnejších spôsobov, ktorými môžu ľudia o svoje bitcoinové imanie prísť.

Niektoré z nich sú známe a vyzerajú pochopiteľne, iné sú obskurné a ťažko pochopiteľné. Kým na fungovanie klasických finančných prostriedkov sme si postupne zvykali od malička, Bitcoin je pre všetkých úplná novinka. A podvodníci to vedia využiť. Buďte pripravení, nepozornosť vás môže prísť naozaj draho.

Občas ide o nevinnú chybu, inokedy o podvod a krádež. Jedno však tieto chyby majú spoločné: akonáhle sa stanú, je len veľmi málo možností, čo s tým môžete urobiť.

1. Strata súkromného kľúču (seedu)

Nemecký programátor Stefan Thomas je veľmi bohatý muž. V Bitcoine má uložených približne 240 miliónov eur. Má to však jeden háčik. K svojim peniazom sa nemôže dostať. Pred desiatimi rokmi mu jeden z klientov, ktorému vytvoril video, zaplatil 7002 Bitcoinov.

Thomas nechcel o peniaze nejakou hlúpou chybou prísť, a tak urobil celkom zodpovednú vec. Kúpil si hardwarovo šifrovaný disk a Bitcoin naň nahral. Teda, to nie je úplne presné.

Bitcoiny nie sú samozrejme fyzicky na disku. Je tam však privátny kľúč (tzv. seed), pomocou ktorého sa k svojim bitcoinom môže Thomas dostať a disponovať nimi. Bez tohto seedu neexistuje spôsob, ako Bitcoin niekam poslať alebo s nimi akokoľvek narábať.

V posledných rokoch stúpla cena Bitcoinu viac než desaťtisíckrát. Lenže keď sa chcel Thomas na svoje imanie po rokoch pozrieť, s hrôzou zistil, že si nepamätá heslo na disk. Vyskúšal všetky svoje "obvyklé heslá", žiadne z nich nevyšlo.

Aby nebolo smoly málo, jeho šifrovaný disk sa po desiatich neúspešných pokusoch reštartuje a on už ich osem vyčerpal. Nádej teda zostáva: "Niekedy len ležím v posteli a snažím sa spomenúť, čo som tam dal," zveril sa Thomas. "Celá myšlienka, že ste svoja vlastné banka ... poviem to takto, vyrábate si svoje vlastné topánky? Banku mám od toho, že sa nechcem zaoberať tým, čo robí banka. "

Nejde zďaleka o ojedinelý prípad. Naopak. Podľa odhadov je približne pätina všetkých doteraz vydaných Bitcoinov navždy stratená. Budú naveky ležať nehybne na svojich adresách, pretože ľudia k nim stratili svoj privátny kľúč. Niekto ho omylom zmaže, niekomu ukradnú počítač, výsledok je rovnaký.

Ako sa brániť? Pochopiteľne zálohovať, zálohovať, zálohovať . Bezpečne zálohovať privátne kľúče alebo seed, z ktorého je možné kľúče obnoviť. A nezabudnite obnovu zo zálohy vyskúšať, aby ste mali istotu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:53