Youtube
StoryEditor

V Los Angeles predávajú horu s výhľadom na celé mesto. Cena pozemku je astronomická

18.08.2018, 00:00
Autor:
tbatba
V ďalšej časti letného seriálu Ekonomické extrémy sa bližšie pozrieme na pozemok, ktorý sa nachádza na kopci známeho Los Angeles.

Rozľahlý pozemok s výhľadom na Beverly Hills je oficiálne na predaj. Jeho cenovka sa vyšplhala na rekordnú jednu miliardu dolárov. Okrem svojej astronomickej ceny sa vyznačuje aj zaujímavou históriou vlastníctva.

Pozemok s názvom The Mountain of Beverly Hills sa oficiálne stal najdrahšou parcelou v Los Angeles.

Výhľad od Pohoria San Gabriel až po Los Angeles

Budúci majiteľ si bude môcť vychutnať 360 stupňový výhľad od pohoria San Gabriel až po Malibu, Tichý oceán a centrum Los Angeles. Areál má rozlohu 157 akrov a leží na najvyššom mieste obvodu 90210, ktorý sa považuje za prestížnu adresu v Los Angeles.

Tento unikátny pozemok svojmu budúcemu majiteľovi ponúkne pohodlie a súkromie. Najbližší sused sa totiž nachádza vo vzdialenosti skoro jeden kilometer, píše portál CNBC.

"Toto je jediná príležitosť získať vlastnú horu s výhľadom na celé Los Angeles," povedal Aaron Kirman, maklér predávajúci tento majetok. "Náš budúci kupujúci je človek, ktorý chce stavať svoju vlastnú nehnuteľnosť," dodal Kirman pre portál.

Problémová minulosť

Shams Pahlavi, staršia sestra posledného šáha v Iráne Mohammada Reza Pahlaviho, získala majetok koncom sedemdesiatych rokoch a plánovala si postaviť dom. Po iránskej revolúcii v roku 1979, pri ktorej bol zvrhnutý jej brat a demonštranti vhodili zápalnú fľašu do jej sídla v Kalifornii, princezná od plánu opustila a nechala pozemok po celé desaťročie nedotknutý.

V roku 1987 sa stal vlastníkom pozemku mediálny magnát Merv Griffin. Ten mal plán vybudovať na pozemku rozľahlú nehnuteľnosť. Počas jeho vlastníctva sa vykonali stavebné úpravy areálu, kedy došlo k presunu približne jedného milióna kubických metrov hliny, čo malo za následok vyrovnanie a navýšenie pozemku.

Samotný areál bol vtedy rozparcelovaný na šesť stavebných pozemkov. Griffinov záujem však o projekt zanikol. V roku 1997, keď prevzal vlastníctvo hotela Beverly Hilton, predal pozemok zakladateľovi spoločnosti Herbalife a miliardárovi Markovi Hughesovi, informuje portál Bloomberg.

Hughes vtedy za pozemok zaplatil 8,5 milióna dolárov. Po jeho smrti v roku 2002 sa stal pozemok súčasťou jeho dedičstva, uchovávaného pre jeho osemročného syna.

Odvtedy údajne o pozemok prejavilo záujem mnoho hollywoodskych hviezd, vrátane Brada Pitta či Toma Cruisa. V posledných rokoch sa areál taktiež využíval pre spoločenské akcie. Zložité súdne spory, týkajúce sa vlastníctva, držali pozemok mimo trhu až do súčasnosti. Dnes ho na predaj ponúka realitná kancelária Secured Capital Partners LLC.  

01 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 02 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 03 - Modified: 2024-01-18 14:44:00 - Feat.: - Title: Miliónová aukcia komiksov. Spider-Man z roku 1963 sa predal za neuveriteľnú sumu, jeho predošlý majiteľ zarobil poriadny balík 04 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo 05 - Modified: 2023-12-13 22:21:47 - Feat.: - Title: Židovskí aktivisti zablokovali diaľnicu v Los Angeles počas rannej špičky, požadujú prímerie v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:23