alcoa hliníkReuters
StoryEditor

Americké hlinikárne robia Trumpovi napriek. Lacná elektrina ich láka na Island

09.07.2017, 13:42
Autor:
areare

V nedávnej minulosti vyrábalo hliník v Spojených štátoch viac ako tridsať obrích tovární. Teraz sa dajú všetky spočítať na prstoch jednej ruky a ich budúcnosť je navyše neistá. Kam všetky fabriky zmizli? Na Island. Je tam totiž lacnejšia elektrina, ktorá je pre tavenie hliníka kľúčová, píše americký portál The New York Times.

Americký prezident Donald Trump pravidelne obviňuje Čínu za zaplavenia globálnych trhov štátnym dotovaným hliníkom. V apríli požiadal ministerstvo obchodu, aby zvážilo kvóty alebo clá, ktoré by ochránili amerických výrobcov hliníka pred zahraničnou konkurenciou.

Trump vtedy sľúbil zmenu, vďaka ktorej by vznikla práca pre "veľa nádherných amerických robotníkov." Zmena s nástupom Trumpa skutočne prišla, avšak nie taká, akú by si predstavoval.

Americká hlinikárenská spoločnosť (ALCOA) aj iné americké továrne totiž zavreli svoje fabriky v USA a otvorili nové na Islande. V tomto roku sa tak na drsnom ostrove prvýkrát vyrobí viac hliníka ako v USA.

Elektrina na Islande je približne o 30 percent lacnejšia, než akú by spoločnosť ALCOA zaplatila v Spojených štátoch. A to je pre továreň zásadné. Každý rok spotrebuje viac ako päť miliónov megawatt hodín elektrickej energie. To je približne rovnako, ako spotreba pol milióna obyvateľov a všetkých podnikov v meste Colorado Springs.

Ekonómovia by taký príklad globalizácie určite považovali za prospešný. Ľudia na Islande dostanú prácu, akcionárom tovární sa zvýšia zisky a zákazníci v Spojených štátoch budú platiť nižšie ceny za hliník a z neho vyrobený tovar.

Samozrejme je tu aj odvrátená strana, továrne v Amerike sa zavreli a robotníci boli prepustení. ALCOA bola predtým v USA jeden z najväčších zamestnávateľov, teraz tam prevádzkuje len dve továrne. Tie sú navyše udržiavané v chode len vďaka tomu, že štát New York platí 73 miliónov dolárov za to, aby udržal prevádzku v továrňach až do roku 2019.

Avšak nový trend má jedno zásadné plus, ktoré môže americký priemysel a robotníkov tešiť, píše s nadsádzkou New York Times: je tu nádej, že tento krok pomôže prežívajúcim firmám obstáť proti čínskej konkurencii.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:53