StoryEditor

Železničiari uvažujú o štrajku

16.01.2003, 23:00

"Uvažujeme o štrajku," povedal včera pre HN tesne po zasadaní štrajkového výboru predseda Odborového združenia železničiarov Jozef Schmidt. Odborári tak reagujú na stredajšie rozhodnutie vlády o redukcii osobnej dopravy na 25 regionálnych tratiach. Podľa Schmidta železničiari chystajú 23. januára v Bratislave nátlakovú akciu na začatie rokovaní. "Ak nedosiahneme žiadny postup oproti súčasnej situácii, štrajkový výbor oznámi, kedy pôjdeme do štrajku," dodal.
Aj keď podľa predstaviteľov Železničnej spoločnosti prinesie zrušenie regionálnych tratí úsporu takmer 470 miliónov korún, Schmidt sa s tým odmieta stotožniť: "Túto sumu neušetrí železnica, ale štát." Číslo sa dosiahlo odpočítaním nákladov na zabezpečenie autobusovej dopravy (59,7 milióna korún) a straty tržieb z prepravy cestujúcich (47,8 milióna korún) od úspory samotných nákladov vo výške 576,4 milióna korún.
Celkové úspory na železnici tak spolu s 1,4 miliardami, o ktoré dal štát v tomto roku menej na výkony vo verejnom záujme, dosiahnu 1,87 miliardy korún. Úspory však nezohľadňujú výšku odstupného a odchodného pre zamestnancov železníc, ktorých sa redukcia dopravy dotkne.
Zrušenie tratí prinesie podľa riaditeľa odboru komunikácie a hovorcu Železničnej spoločnosti, ktorá si plní funkciu dopravcu Miloša Čikovského, prepustenie 443 zamestnancov. Hovorca Železníc SR, ktoré sú správcom tratí, Ján Keresteš, sa zatiaľ k presnému počtu zamestnancov, ktorých sa rušenie osobnej dopravy dotkne, nevyjadril. Podľa odborárov sa opatrenia dotknú približne 3 000 pracovníkov oboch spoločností. Tento odhad zahŕňa okrem zamestnancov, ktorí rady železničiarov opustia, aj tých, ktorí ostanú so zmeneným pracovným režimom.
Osobná železničná doprava bude zrušená na celkovom úseku 718 km, čo tvorí 20,1 percenta železničnej siete a ich dopravný výkon bol 4,078 milióna vlakových kilometrov. Z toho kilometrová dĺžka 22 tratí predstavuje 511 km (14,3 percenta siete) a výpadok dopravného výkonu 2,798 milióna vlakových kilometrov. O nájdenie prostriedkov na zachovanie obslužnosti územia sa snaží regionálna samospráva. Rušenie tratí sa dotkne všetkých krajov. Väčšie problémy nebudú v Nitrianskom samosprávnom kraji, kde sa opatrenie týka iba dvoch lokálnych tratí a cestujúci ich využívajú len minimálne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:17