Na snímke minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Rezort cestovného ruchu chce vytvoriť podmienky pre udelenie prestížneho ocenenia reštaurácií

21.10.2024, 16:38
Autor:
TASRTASR

Podľa rezortu slovenská gastronómia už dnes ukazuje svoj potenciál prostredníctvom účasti na medzinárodných súťažiach, ako aj dosiahnutých úspechov.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu podporuje gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko.

Uviedol to šéf rezortu Dušan Keketi (nominant SNS) na konferencii, ktorej sa zúčastnili odborníci z oblasti cestovného ruchu a kulinárstva. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

"Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu," uviedol Keketi s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.

image

Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén

Vyššej konkurencieschopnosti v rámci stredoeurópskeho regiónu podľa ministra pomôže aj päťpercentná daň z pridanej hodnoty (DPH) na gastroslužby a na ubytovanie.

Rezort dodal, že slovenská gastronómia už dnes ukazuje svoj potenciál prostredníctvom účasti na medzinárodných súťažiach, ako aj dosiahnutých úspechov.

Keketi verí, že Michelinská hviezda by Slovensko posunula ešte ďalej na svetovú mapu gastronómie. "Verím, že máme všetko potrebné na to, aby sme dosiahli tento cieľ. Slovensko má skvelých šéfkuchárov a bohaté kulinárske dedičstvo, ktoré si zaslúži pozornosť a ocenenie," uzavrel.

01 - Modified: 2025-07-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátsko nemusí byť len o mori. Toto je výber michelinských reštaurácií, ktoré rozhodne musíš navštíviť 02 - Modified: 2025-06-23 13:15:01 - Feat.: - Title: Prečo sa cestovanie Slovákov po domovine zaseklo 03 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom 04 - Modified: 2025-05-21 05:15:34 - Feat.: - Title: Huliakov rezort dá päť miliónov na telocvične. Až tretina škôl na Slovensku ju však stále nemá 05 - Modified: 2025-04-23 14:09:47 - Feat.: - Title: Zefektívni financovanie i sponzorstvo, pribudnú štátne tituly: Prezident podpísal novelu o športe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. júl 2025 03:21