Finančná správa si prevzala od Ministerstva energetiky USA technické zariadenia na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov

19.04.2024, 15:00
Autor:
TASRTASR

Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident Finančnej správy Jozef Kiss.

Batohy na detekciu radiačného žiarenia, súpravy na kontrolu vozidiel, detektory kovov, pagery na detekciu radiačného žiarenia, ručné röntgenové prístroje a automobily s príslušenstvom darovalo slovenskej finančnej správe Ministerstvo energetiky USA.

Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident Finančnej správy Jozef Kiss. Na slávnostnom odovzdaní sa zúčastnili aj veľvyslanec USA na Slovensku Guatam Rana, programový riaditeľ Ministerstva energetiky USA Richard Pappas a generálny riaditeľ sekcie colnej Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky Milan Jurčina.

"Spolupráca pri odhaľovaní nedovoleného obchodovania s jadrovým či iným rádioaktívnym materiálom dostala v roku 2006 rámec v podobe podpísania memoranda medzi Ministerstvom energetiky USA a vtedajším Colným riaditeľstvom SR. Odvtedy celková výška poskytnutej pomoci predstavuje viac ako 3,7 milióna eur," priblížila hovorkyňa Finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

image

Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie

USA odvtedy darovali Slovensku rôzne technológie. V rokoch 2009 až 2018 išlo napríklad o mobilné detekčné systémy inštalované v dodávkových motorových vozidlách, stacionárne detekčné brány či monitorovacie zariadenia skrytej rádioaktivity vo vozidlách a vlakoch. V roku 2015 bolo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod otvorené nové tréningové centrum na odhaľovanie nelegálnej prepravy rádioaktívnych materiálov, ktorého výstavba bola realizovaná tiež s podporou americkej vlády.

V roku 2022 si finančná správa prevzala 16 kusov prenosných zariadení na odhaľovanie rádioaktívneho materiálu prostredníctvom detekcie gama žiarenia. V minulom roku boli na colných pobočkách v Maťovciach, Vyšnom Nemeckom, Ubli, Veľkých Slemenciach a v Čiernej nad Tisou inštalované stacionárne detektory radiácie.

"Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine možno konštatovať, že rastie dôležitosť a význam tejto spolupráce, ktorá prispieva k spoločnému zabráneniu nelegálneho šírenia rádioaktívnych materiálov. Najnovšie druhy zariadení od americkej vlády pomôžu napríklad rýchlo odhaliť rádioaktívne zdroje a tak efektívnejšie bojovať proti nelegálnej preprave a obchodovaniu s týmto materiálom," doplnila Adamčíková.

01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 08:57