Výkonný riaditež Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Slovensko nedostatkom plynu netrpí. Zásobníky sú naplnené na viac ako 70 percent, výraznejšie ako vlani

09.03.2024, 11:42
Autor:
TASRTASR

Pomerne vysoké sú aj zásoby v ostatných krajinách Európy, čo pozitívne pôsobí na vývoj cien plynu, upozornil výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Zásoba plynu v slovenských zásobníkoch je napriek blížiacemu sa koncu vykurovacej sezóny nadštandardne vysoká a v tomto týždni ešte stále prekračovala hranicu 70 percent maximálnej kapacity. Pred rokom bola zásoba plynu o približne deväť percentuálnych bodov nižšia.

Vývoj cien

Pomerne vysoké sú aj zásoby v ostatných krajinách Európy, čo pozitívne pôsobí na vývoj cien plynu, upozornil výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

"Vysoký stav zásob pozitívne pôsobí na vývoj cien. Plynu je v Európskej únii nateraz dosť, a tak sa dá predpokladať, že ceny môžu zostať dlhší čas na úrovni pod 30 eur/megawatthodinu (MWh). Rovnako sa dá predpokladať rýchlejšie naplnenie zásobníkov pred zimnou sezónou na úroveň minimálne 90 percent kapacity, ako to žiada Európska komisia. Z hľadiska energetickej bezpečnosti je to dobrá správa," uviedol pre TASR Kvasňovský.

image

Gazprom chce získať od poľských firiem viac ako 900 miliónov dolárov. Jedna z nich požaduje náhrady zisku

V stredu 6. marca boli slovenské zásobníky naplnené na 70,47 percenta a energetická hodnota uskladneného plynu bola na úrovni takmer 26 terawatthodín (TWh). To je viac ako polovica ročnej spotreby plynu na Slovensku. Zásobníky v celej Európskej únii boli k rovnakému dátumu naplnené na 61,3 percenta.

Dodávky plynu cez Ukrajinu

Trh s plynom je však stále nestabilný. Pomerne nízke aktuálne ceny zemného plynu na burzách by podľa Kvasňovského mohol zmeniť výpadok niektorého z existujúcich zdrojov plynu, vrátane ruského.

Cez Slovensko prúdi denne okolo 40 miliónov metrov kubických ruského plynu, z ktorého veľká časť pokračuje do Rakúska a Talianska.

image

Slovensko sa vzdať ruského plynu nechce, znie z rezortu hospodárstva. Preprava cez Ukrajinu je kľúčová

"Pre Slovensko je aj z hľadiska napĺňania zásobníkov z krátkodobého hľadiska dôležité, aby pokračovali dodávky plynu aj cez Ukrajinu. Je to dôležité aj z cenového hľadiska, pretože niektoré opatrenia na vnútornom trhu EÚ, ako je poplatok za skladovanie plynu v Nemecku, predražujú dovoz plynu z LNG terminálov a zhoršujú tak jeho dostupnosť pre vnútrozemské krajiny," dodal Kvasňovský.

Kontrakt medzi Ukrajinou a Ruskom na prepravu zemného plynu do Európy sa však v závere tohto roka skončí a Ukrajina ho neplánuje obnoviť. Nie je ani jasné, či bude súhlasiť s iným riešením, ktoré by si nevyžadovalo zmluvný vzťah s Ruskom.

 

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:23