Dańové priznanie FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu

25.02.2024, 12:07
Autor:
TASRTASR

Od daní sú oslobodené výnosy z cenných papierov, ktoré sú obchodované na burze a investor ich drží minimálne jeden rok. Tento takzvaný časový test sa podľa platformy týka aj ETF fondov.

Podanie daňového priznania do konca maca sa môže týkať aj ľudí, ktorí svoje peniaze zhodnocujú investovaním. Pozor by si pritom mali dávať na dividendy, úrokové výnosy a časový test, informovala platforma Portu.

Od daní sú oslobodené výnosy z cenných papierov, ktoré sú obchodované na burze a investor ich drží minimálne jeden rok. Tento takzvaný časový test sa podľa platformy týka aj ETF fondov. "Tieto fondy sa obchodujú na burze, preto je na Slovensku možné v ich prípade naplno využiť daňový benefit," dodala.

Daňové oslobodenie

Ak investor podmienky ročného časového testu nedodrží, môže si podľa platformy v daňovom priznaní uplatniť daňové oslobodenie ostatných príjmov do výšky 500 eur. Počítajú sa tam napríklad príjmy z prenájmu, ale aj prevodu cenných papierov, kam patria aj ETF. "Platí, že celkovo sa dá týmto spôsobom zdaniteľný príjem znížiť maximálne o 500 eur, všetko navyše je potrebné zdaniť," dodala platforma.

image

Aký je postup pri zdaňovaní príjmov aj z iných štátov? (prehľad)

Pokiaľ ide o tuzemský podielový fond, investor príjmy zahrnie do osobitného základu dane z kapitálového majetku. Zrazená daň pritom podľa platformy bude považovaná za zaplatený preddavok, ktorý možno odpočítať od dane vypočítanej v daňovom priznaní.

"Výhodné je to vtedy, ak investor na predaji podielových listov jedného fondu zarobil, no na predaji iných prerobil. Vtedy si vie túto stratu voči zisku započítať a získať zaplatený preddavok alebo jeho časť späť," dodala platforma.

Dividendy zdanené v zahraničí

Ďalším príkladom je, ak portfólio investora generuje príjmy v podobe dividend alebo úrokov plynúcich z držania cenných papierov. Ako uviedla platforma, tieto príjmy sa najprv dania sadzbou určenou zmluvným vzťahom Slovenska s krajinou, z ktorej príjmy plynú takzvanou zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia.

image

Na čo si dávať pozor pri optimalizácii daní? (prehľad)

"Spravidla sú tieto dane zaplatené formou zrážkovej dane v štáte zdroja príjmu. Ak boli dividendy zdanené v zahraničí, investor si túto daň započíta voči dani splatnej na Slovensku, aby sa zamedzilo dvojitému zdaneniu," objasnila platforma.

Ďalej dodala, že výnos z predaja virtuálnych mien je tiež zaťažený daňou vo výške 19 percenta a zdravotnými odvodmi na úrovni 14 percents. Pri priamom nákupe a predaji kryptomien podľa platformy neexistuje možnosť oslobodenia od dane a je nutné podávať daňové priznanie.

01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 03 - Modified: 2024-03-27 12:13:29 - Feat.: - Title: Prečo idú ETF na dračku a predávajú sa ako teplé rožky 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: ETF a ďalšie voľné fondy pre bežných ľudí. Oplatí sa do nich investovať a koľko sa dá na nich zarobiť? 05 - Modified: 2024-03-13 15:05:43 - Feat.: - Title: Firmy vyplatili vlani na dividendách vyše 1,6 bilióna dolárov. Rekordné čiastky zaznamenali aj banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:55