Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Slovenská legislatíva sa zosúladí s Európskou. Výdavkové limity by sa mali prispôsobiť

06.02.2024, 16:07
Autor:
TASRTASR

Novelou chce rezort financií reagovať na pripravovanú reformu fiškálnych pravidiel Európskej únie, ktorá sa zameriava na výrazné znižovanie vysokých úrovní dlhu členských štátov.

Inštitút limitu verejných výdavkov používaný na Slovensku by sa mal previazať s navrhovaným pravidlom čistých výdavkov, ktorých trajektóriu stanoví Európska komisia.

Zabezpečí sa tak zosúladenie slovenskej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami. Avizuje to Ministerstvo financií v predbežnej informácií k pripravovanej novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú zverejnilo na portáli slov-lex.sk.

Reforma fiškálnych pravidiel

Novelou chce rezort financií reagovať na pripravovanú reformu fiškálnych pravidiel Európskej únie, ktorá sa zameriava na výrazné znižovanie vysokých úrovní dlhu členských štátov a podporu udržateľného a inkluzívneho rastu.

Konsolidácia verejných financií sa bude odvíjať od plnenia referenčných hraníc verejného dlhu 60 percent hrubého domáceho produktu a deficitu verejných financií tri percentá HDP.

image

Ministri obišli dlhovú brzdu a výrazne si navýšili časť príjmov. Fico dostane o 4600 eur viac

"Cieľom pripravovaného návrhu zákona je zosúladenie aktuálnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na čisté výdavky, trajektóriu ktorých stanoví eurokomisia v strednodobom horizonte minimálne štyroch rokov. Ukazovateľ čistých výdavkov sa stane operatívnym nástrojom nových pravidiel na zabezpečenie podpory zdravých a udržateľných verejných financií, ako aj podporu udržateľného a inkluzívneho rastu," priblížilo v predbežnej informácií ministerstvo.

Limit výdavkov

Pripomenulo, že v súčasnosti platný zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy obsahuje úpravu limitu verejných výdavkov, ktorý vypočítava Rada pre rozpočtovú zodpovednosť podľa národnej metodiky.

"Ponechanie súčasnej právnej úpravy vo vzťahu k limitu verejných výdavkov by spôsobovalo dvojkoľajnosť a neprehľadnosť v oblasti aplikácie fiškálnych pravidiel," upozornil rezort financií.

Na pripravovanú reformu európskych fiškálnych pravidiel plánuje reagovať aj návrhom na doplnenie príslušných ustanovení zákona vo vzťahu k povinnosti členských štátov vypracovať národný strednodobý fiškálno-štrukturálny plán, ako aj ročnú správu o pokroku, ktorej predmetom bude hodnotenie plnenia tohto plánu.

image

Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali

Zároveň sa pripravujú ďalšie návrhy na zmenu zákona, vyplývajúce z podnetov z aplikačnej praxe. Ide napríklad o úpravu spôsobu zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom, precizovanie ustanovenia vo vzťahu k možnej zmene účelu kapitálových výdavkov z minulých rokov, či úpravu zostavenia a realizácie rozpočtu subjektov, ktorých výdavky sú súčasťou rozpočtu verejnej správy a na ktoré sa vzťahuje limit verejných výdavkov.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy novely formou zasielania podnetov a návrhov v intenciách základných cieľov pripravovanej právnej úpravy, uvedených v predbežnej informácii. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania k návrhu je marec tohto roka.

01 - Modified: 2024-02-06 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Ministri obišli dlhovú brzdu a výrazne si navýšili časť príjmov. Fico dostane o 4600 eur viac 02 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: 1 - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali 03 - Modified: 2024-02-06 09:46:29 - Feat.: 1 - Title: Rezort zdravotníctva chce upraviť prerozdelenie financií pre poisťovne, tie to vítajú
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:30