Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Sebestačnosť vo výrobe cukru je úspešný príbeh, ktorých by malo byť viac, tvrdí Fico

11.01.2024, 13:26
Autor:
TASRTASR

Vláda podľa premiéra vníma slovenské poľnohospodárstvo aj ako príležitosť na tvorbu pracovných miest či rozvoj vidieka.

Pestovanie a spracovanie cukrovej repy a výroba cukru na Slovensku je jeden úspešný príbeh, akých by slovenské poľnohospodárstvo malo mať podstatne viac. Počas štvrtkovej návštevy cukrovaru v Trenčianskej Teplej to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

"Pokiaľ ide o cukrovú repu a cukor ako produkt z cukrovej repy, je Slovenská republika sebestačná. Je to správna cesta a my urobíme všetko pre to, aby sa rovnakým smerom uberali aj ďalšie oblasti slovenského poľnohospodárstva," zdôraznil premiér.

Ako dodal, vláda nevníma slovenské poľnohospodárstvo iba ako oblasť výroby produktov, z ktorých sa robia potraviny. Je to aj tvorba pracovných miest, rozvoj vidieka, krajinotvorba a ďalšie funkcie. Zdôraznil, že vláda bude chrániť slovenských výrobcov pred dovozom cukru a ďalších komodít z Ukrajiny na Slovensko.

image

Vláda sľubovala lacnejšie potraviny a energie, zatiaľ najväčšie zmeny robí v oblasti justície

"Sebestačnosť a schopnosť umiestniť na slovenský trh naše produkty ja náš národnoštátny záujem, a preto bude vláda pokračovať v zákaze dovozu niektorých poľnohospodárskych komodít na Slovensko," pripomenul Fico.

Okrem sumy vyčlenenej v štátnom rozpočte na podporu poľnohospodárstva rozhodla podľa neho v stredu slovenská vláda v pokračovaní odpúšťania odvodov poľnohospodárskym prvovýrobcom a spracovateľom do 30. júna.

"Táto pomoc môže stabilizovať základné ceny. Ak máme bojovať za bezpečné a cenovo dostupné potraviny na Slovensku, musíme začať tu. Je neskoro, ak sa už nachádzajú na pultoch obchodných reťazcov," uzavrel premiér.

image

Potraviny by nemali byť drahšie ako v krajinách s vyššími príjmami a dôchodkami, tvrdí Fico

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) aj spoločnosť Považský cukor bude môcť v zmysle rozhodnutia vlády žiadať o odpustenie sociálnych odvodov do výšky minimálnej mzdy.

"Pre ministerstvo pôdohospodárstva i celú vládu je poľnohospodárstvo a potravinárstvo prioritou. Napriek tomu, že máme najhoršie verejné financie za 30 rokov, na štátnu pomoc poľnohospodárstva a potravinárstva dávame 76 miliónov eur. Myslíme si, že v tejto podpore treba pokračovať," doplnil Takáč s tým, že o zvyšovanie sebestačnosti sa bude vláda snažiť aj v prípade ovocia, zeleniny, bravčového, hovädzieho mäsa, hydiny a v ďalších produktoch.

 

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:37