Juraj Blanár, minister zahraničných vecí. FOTO: MZV
StoryEditor

Blanár: Chceme vytvárať možnosti podnikateľom v zahraničí aj investorom na Slovensku

03.01.2024, 10:54
Autor:
TASRTASR

Medzi priority rezortu patrí aj "oživenie" Vyšehradskej štvorky, v bilaterálnych vzťahoch chce rozvíjať najmä vzťahy s Českom.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí sa chce s väčším dôrazom venovať ekonomickej diplomacii.

Má ambíciu vytvárať možnosti slovenským podnikateľom v zahraničí, ale aj zahraničným investorom na Slovensku. Uviedol to šéf rezortu Juraj Blanár (Smer) v koncoročnom rozhovore pre TASR.

"Budeme mať väčší akcent na ekonomickú diplomaciu a budeme sa snažiť otvárať dvere a vytvárať priestor našim podnikateľom, ktorí majú čo predať a zároveň aj hľadať investície na Slovensku," povedal.

Považuje za dôležité zamerať zahraničnú politiku na všetky štyri svetové strany.

Medzi priority rezortu patrí aj "oživenie" Vyšehradskej štvorky (V4), v bilaterálnych vzťahoch chce rozvíjať najmä vzťahy s Českou republikou.

"Je potrebné tieto vzťahy udržiavať, lebo nenájdete široko-ďaleko dva takto prepojené národy, ktoré majú veľa spoločného historicky, hospodársky aj ľudsky," poznamenal Blanár.

Zopakoval, že vláda rešpektuje ukotvenie Slovenska v Európskej únii aj v Severoatlantickej aliancii, no chce robiť asertívnu a suverénnu zahraničnú politiku. "Keď budeme vidieť, že sa niečo v tomto priestore, či už v EÚ, alebo v Aliancii nevyvíja dobre, budeme volať po zmenách," vysvetlil.

Úlohou politika podľa neho nie je len pritakávať, pričom poukázal na podpis obrannej zmluvy Slovenska s USA.

"Predchádzajúca vláda absolútne flagrantne podpísala, čo im prvé dali na stôl, a v podstate vyrokovali najhoršiu pozíciu v porovnaní s okolitými krajinami," ozrejmil. Súčasná vláda má podľa jeho slov v pláne podmienky zmluvy prehodnotiť.

V súvislosti s dianím na Ukrajine je podľa ministra potrebné čím skôr tlačiť na mierové riešenia. Zopakoval, že vláda odmieta posielať vojenskú pomoc.

Pomáhať chce humanitárne, s odmínovaním či zazimovaním. Pokračovať chce aj v opatreniach, ktoré pomáhajú integrovať utečencov z Ukrajiny na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:41