Hraničný priechod s Poľskom Vyšný Komárnik. FOTO: TASR/ Maroš Černý 
StoryEditor

Autodopravcovia sa chystajú od decembra blokovať hranicu Vyšné Nemecké - Užhorod

27.11.2023, 17:16
Autor:
TASRTASR

UNAS vyzvala aj Združenie cestných dopravcov na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok vyzvala Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD Slovakia) na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov spod prepravných povolení.

V prípade, že nepríde k posunu, UNAS avizuje od 1. decembra blokovanie hranice Vyšné Nemecké - Užhorod, informoval v sprievodnom liste.

Zvýhodnená je aj biznis preprava

"Veríme, že vášmu združeniu ČESMAD Slovakia rovnako záleží na ochrane slovenského trhu a slovenských dopravcov. Toto jednostranné zvýhodňovanie ukrajinských dopravcov, prijaté rozhodnutím Európskej komisie z dôvodu vojenského konfliktu na Ukrajine, bolo urobené bez akejkoľvek analýzy dosahu na dopravné trhy susedných štátov," uviedol predseda UNAS Stanislav Skala v liste ČESMAD-u.

V kolónach ukrajinských kamiónov sa podľa UNAS nepreváža len humanitárna a vojenská pomoc, ale aj obchodný tovar.

"Táto biznis preprava, rovnako ako humanitárna preprava je oslobodená od potreby prepravných povolení a iných pravidiel a predpisov, ktoré ostatní dopravcovia EU dodržiavať musia. Ukrajinskí dopravcovia nemusia znášať rovnaké podmienky na spoločnom trhu, a to tento trh abnormálne deformuje," dodal UNAS.

image

Únia autodopravcov Slovenska nateraz neplánuje blokádu hraničných priechodov, chce rokovať s rezortom dopravy

Ak tento konflikt potrvá dlhšie, podľa Skalu hrozí, že dôjde k "zdrvujúcemu zničeniu" slovenskej cestnej dopravy, čo bude mať dosah aj na tisíce pracovných miest, ktoré doprava a logistika vytvára.

"Očakávame, že si dokážete nájsť čas na spoločné rokovanie, poprípade sa postavíte vedľa nás, ak dôjde k zablokovaniu hraničného prechodu, na podporu našich spoločných požiadaviek a zároveň aj na podporu poľských dopravcov, ktorí svoje hranice blokujú už tri týždne" dodal Skala v liste.

Naliehanie na znovuzavedenie povoleniek

ČESMAD Slovakia vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti uviedlo, že striktne požaduje znovuzavedenie povoleniek pre ukrajinských dopravcov. Zároveň ponúklo možnosť spolupráce a pomoc so zefektívnením tokov tovaru z a na Ukrajinu. "Kľúčovú úlohu však musia teraz zohrať národné vlády a Európska komisia," napísalo ČESMAD.

image

Kolóna kamiónov pred priechodom Vyšné Nemecké sa tiahne až k Sobranciam

Združenie ČESMAD zároveň informovalo, že sa platforma najväčších združení cestných dopravcov v regióne, ktorá rieši otázku úpravy Dohody medzi EÚ a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave, rozrástla o rumunské a moldavské združenie, vrátane prezidenta Medzinárodnej únie cestných dopravcov (IRU).

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra blokujú na protest proti liberalizácii pravidiel EÚ pre ukrajinských vodičov poľsko-ukrajinské hraničné priechody.

Požadujú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenskú výzbroj. Žiadajú tiež pozastavenie povolení na prevádzku pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

01 - Modified: 2023-11-24 09:40:25 - Feat.: 1 - Title: Kyjev plánuje evakuovať svojich vodičov, ktorí uviazli v Poľsku kvôli blokáde hranice. Dvaja zomreli 02 - Modified: 2023-11-23 10:41:04 - Feat.: 1 - Title: Dopravcovia budú o ďalšom postupe a prípadnej protestnej blokáde rokovať v sobotu 03 - Modified: 2023-11-23 10:16:35 - Feat.: 1 - Title: UNAS bude rokovať o prípadnej protestnej blokáde na hraničnom priechode Vyšné Nemecké 04 - Modified: 2023-11-16 09:38:12 - Feat.: 1 - Title: Kamionisti chcú zablokovať na hodinu priechod Vyšné Nemecké z Ukrajiny
01 - Modified: 2024-03-20 10:18:20 - Feat.: - Title: Hraničný priechod Trstená - Chyžné je zablokovaný pre protest poľských farmárov 02 - Modified: 2024-03-15 14:11:42 - Feat.: - Title: Pred hraničným priechodom Trstená - Chyžné sa pre protest tvoria kolóny 03 - Modified: 2024-02-19 14:06:06 - Feat.: - Title: Okamžité vyplatenie priamych platieb či úľavy sociálnych odvodov. Protestujúci farmári si stanovili podmienky 04 - Modified: 2024-02-13 19:12:25 - Feat.: - Title: Únia autodopravcov Slovenska podporuje plánované protesty poľnohospodárov 05 - Modified: 2024-02-02 18:30:38 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári plánujú štrajk a blokádu hraničných priechodov. Únia a konkurencia ich obmedzujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:31