Košice. FOTO: Unsplash
StoryEditor

Košice môžu mať problém pokryť bežné výdavky, v novom rozpočte mesta chýba vyše 42 miliónov eur

19.11.2023, 15:15
Autor:
TASRTASR

Nárast výdavkov spôsobili výpadky príjmov z podielových daní, vrátane tzv. prorodinného balíčka, aj nové kompetencie miest.

Mestu Košice chýba na budúci rok v rozpočte viac ako 42 miliónov eur. O zložitej finančnej situácii budú v piatok 24. novembra diskutovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Peniaze budú chýbať aj v školách

"Až dve tretiny z vyčísleného schodku 42,2 milióna eur pritom tvoria chýbajúce zdroje v bežných výdavkoch. Tie sa používajú napríklad na financovanie mestskej hromadnej dopravy (MHD), údržby ciest, sociálnych služieb, základných a materských škôl," uviedol magistrát. Mesto pripravilo balíčky úsporných opatrení, témou rokovania bude aj zvyšovanie miestnych daní a poplatkov.

Podľa aktuálnej prognózy ministerstva financií majú Košice v budúcom roku dostať ešte menej peňazí, ako mali pôvodne schválené v rozpočte na rok 2023. Mesto poukazuje na výpadky príjmov z podielových daní, vrátane tzv. prorodinného balíčka, aj nové kompetencie miest, ktoré spôsobili nárast výdavkov.

image

Východ Slovenska dostane nové štvorprúdovky. Súvisí to s príchodom Volva

"Kvôli legislatívnej smršti a necitlivým zásahom štátnych orgánov v uplynulých rokoch prišlo mesto Košice o finančné zdroje v celkovej výške 115 miliónov eur," uviedol hovorca magistrátu Dušan Tokarčík.

Ako príklad mesto pripomína, že ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení bude musieť v roku 2024 nariadením štátu v zmysle vyššej kolektívnej zmluvy vynaložiť na mzdy zamestnancov v školstve o zhruba 11 miliónov eur viac ako v roku 2022.

Poslanci budú rokovať

Ekonomické oddelenie magistrátu zaslalo poslancom východiská pripravovaného Programového rozpočtu na rok 2024. Poslanci zároveň dostali podklady na rokovania mestskej rady a mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnia v nadchádzajúcich dňoch.

Mesto tiež pripravilo a s poslancami komunikuje balíčky úsporných opatrení, viaceré sa už realizovali. "Zrušili sa odmeny zamestnancov magistrátu a mestskej polície, Vianočný koncert, detský Silvester či novoročný ohňostroj.

Mesto rovnako zastavilo výberové konania na vyše 50 neobsadených pozícií na magistráte. V budúcom roku sa predbežne okrem iného nepočíta s pripravenými projektami výstavby Domova sociálnych služieb na Gerlachovskej ulici či nových športovísk," uviedol hovorca.

image

Košický samosprávny kraj: Nad Kluknavou objavíte Greenpoint – unikátnu vyhliadkovú vežu

V ďalšom navrhovanom súbore opatrení sa nachádza napríklad návrh na pozastavenie prepravy cestujúcich električkami na rýchlodráhe do oceliarní U. S. Steel, zrušenie dotácií na šport a kultúru, zníženie frekvencie kosenia, zníženie počtu mestských policajtov a staníc mestskej polície či pozastavenie procesu plánovanej výstavby prvých nájomných bytov.

Prijatie nepopulárnych opatrení 

Na programe je aj novelizácia všeobecne záväzných nariadení, ktoré sa týkajú najmä miestnych daní a poplatkov. Podľa prepočtov ekonómov by navrhované úpravy mohli do mestskej kasy priniesť 25,7 milióna eur. Rokovanie ukáže, či tieto návrhy budú postačujúce a aké korekcie bude ešte potrebné vykonať.

Podľa riaditeľa košického magistrátu Marcela Čopa záleží len na poslancoch, aby sa rozhodli, aké služby obyvateľom a v akej kvalite má mesto poskytovať, čo ešte v rozpočte je možné škrtnúť a čo nie.

"Okrem úspor vo výdavkoch, ktoré sme už začali realizovať, musíme podobne ako iné slovenské mestá pristúpiť aj k niektorým nepopulárnym opatreniam.

Ak by sme tak neurobili, bez dodatočných finančných zdrojov by došlo k výraznému zhoršeniu kvality a niekde až k úplnému zastaveniu poskytovaných služieb," skonštatoval.

 

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:50