Prečerpávacia Vodná elektráreň Čierny Váh. INFOGRAFIKA: HN
StoryEditor

Zlom vo využívaní energie na Slovensku. Pod Tatrami vyrastie obrovské batériové úložisko

16.11.2023, 00:00
  • Prečerpávacia vodná elektráreň na Liptove je pre Slovenské elektrárne mimoriadne dôležitá.
  • Vďaka flexibilite vie zvyšovať a znižovať výkon v krátkom čase.
  • Podnik plánuje zdroj modernizovať a pridať aj veľké batériové úložisko.
  • Projekt je vyčíslený na 170 miliónov eur, čím je v rámci Slovenska najväčší svojho druhu.

Ide naozaj o unikátne dielo. Vo výške 1 160 metrov nad morom s krásnym výhľadom na Vysoké Tatry sa nachádza horná nádrž Prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh. Vďaka svojej jedinečnosti sa stala obľúbenou atrakciou miestnych, ale aj turistov. Dielo má však oveľa väčší úžitok pre slovenskú energetiku.

Počas dňa sa nádrž vypúšťa a opäť napúšťa, vďaka čomu sa vyrába elektrina v čase, keď je najpotrebnejšia. Zdroj má výkon až 735 megawattov, vďaka čomu vie dodať obrovské objemy prúdu počas najvyššieho odberu. Udržuje tak našu sústavu v chode a predchádza akýmkoľvek kolapsom.

Baterka na Čiernom Váhu

Už v priebehu 70 sekúnd dokáže flexibilne zvýšiť svoj výkon z nuly na maximum. Práve takéto elektrárne budú pre krajinu čoraz potrebnejšie pre výzvy súvisiace s dekarbonizáciou priemyslu a prechodom na elektromobilitu. Slovenské elektrárne aj preto plánujú zdroj modernizovať a pridať aj veľké batériové úložisko. To bude dokonca na Slovensku najväčším svojho druhu.

„Pôjde o špecifický projekt úložiska, kde predpokladáme koordinovanú prevádzku batériového úložiska s Prečerpávajúcou elektrárňou Čierny Váh,“ vysvetľuje pre HN Tomáš Šimovič, vedúci pre strategické projekty obchodu Slovenských elektrární. Podnik ráta s výkonom 70 megawattov batériového úložiska a s kapacitou až 105 megawatthodín.

Na ilustráciu, bežná batéria pre domáce skladovanie prúdu, napríklad z fotovoltiky, môže mať kapacitu len 0,005 megawatthodiny. Výhodou systémov je, že v prípade prebytku prúdu ho vedia ukladať a následne počas nedostatku komoditu dodávajú do siete.

image

Kľúčová elektráreň na východe Slovenska bude zatvorená. Lokalita je teraz v hre o atómový zdroj

Liptovské úložisko je súčasťou projektu s názvom Integrátor SE. V ňom plánujú okrem baterky aj modernizáciu vážskej elektrárne a obnovu dvoch turbín. „Aktuálny harmonogram projektu Integrátor predpokladá dokončenie projektu v roku 2031. V prípade, ak by sa podarilo zrealizovať všetky potrebné procesy skôr, batériové úložisko by mohlo fungovať v roku 2029,“ hovorí o termínoch Šimovič.

Využitie záporných cien na burze

Náklady na celý projekt, od baterky po modernizáciu, má akciovka s 34-percentným podielom štátu vyrátané na úrovni 170 miliónov eur. Elektrárne sú ovládané českým koncernom EPH.

Projekt môže zároveň nadväzovať na rozvoj obnoviteľných zdrojov. Napríklad nárast fotovoltiky prispel k tomu, že cez obed sú ceny elektriny na burze niekedy až záporné. Dôvodom je, že je pretlak ponuky. Práve v tomto čase vie čiernovážska elektráreň čerpať vodu z dolnej nádrže do hornej. Potom ju v čase špičky, keď je elektrina drahá, vyrába. Batériové úložisko by malo tieto trhové pomery využiť ešte viac.

image

Prečerpávacia Vodná elektráreň Čierny Váh.

INFOGRAFIKA: HN

Práve pri vyvažovaní sústavy vidí podnik najväčšie uplatnenie baterky. Úloha týchto služieb je udržiavať sústavu na stabilnej frekvencii 50 hertzov. Ak nastane odchýlka a v sieti je viacej prúdu, vyrovnávajúce služby dokážu prebytočnú komoditu spotrebovať. Naopak, keď je elektriny málo, podporné služby komoditu dodajú. Zjednodušene povedané, vďaka týmto službám svietime či pozeráme televíziu.

Budúci rok však objem podporných služieb na Slovensku klesne. Slovenské elektrárne po váhaniach vypnú uhoľný zdroj Vojany a zároveň sa do siete bude inštalovať čoraz viacej nestabilných obnoviteľných zdrojov, ktoré zvýšia nároky na vyrovnávajúce služby.

Investícia na Liptove má tento deficit aspoň čiastočne doplniť. „Poskytovanie podporných služieb počas veľmi volatilných cenových období vidíme ako hlavný prínos projektu Integrátor SE,“ dodal Šimovič zo Slovenských elektrární.

image

V hre je drahá plošná záplata na ceny energií. Kabinet si v energetike určil týchto päť hlavných cieľov

Kombinácia Čierneho Váhu a batérií bude schopná poskytovať významný objem podporných služieb pri prijateľných nákladoch. Naopak, pri fosílnych zdrojoch sú náklady na vyrovnávanie sústavy vyššie.

Okrem Čierneho Váhu patrí do prečerpávajúcej flotily Slovenských elektrární aj Liptovská Mara, Dobšiná či Ružín. Spolu s atómkami ide o domáce piliere zelenej elektriny. V minulosti ovládala spoločnosť aj veľkú Vodnú elektráreň Gabčíkovo, no tá v roku 2015 prešla do rúk štátneho Vodohospodárskeho podniku.

image

Horná nádrž PVE Čierny Váh. FOTO: HN/Martin Kováčik

Verí im aj Elon Musk

Perspektívny trh s batériami sa týmto krokom Slovenských elektrární začína rozbiehať aj na Slovensku. Veľkým svetovým podporovateľom je miliardár Elon Musk. Na Slovensku sú v segmente aktívni viacerí hráči, príkladom je eseročka GreenBat, ktorá má 1,2-megawattové batériové úložisko v Martine.

Alebo aj holding Stredoslovenská energetika, ktorá plánuje šesťmegawattovú baterku pri Lučenci. Zámer za 24 až 32 miliónov kreslí pri Piešťanoch aj ZSE Energia. A menšie úložisko je napríklad aj v Bachledovej doline pod taktovkou Východoslovenskej distribučky.

Expert na elektroenergetiku Andrej Hanzel poukazuje, že technológia batériových úložísk je stále iba v začiatkoch. „O náhrade regulačného výkonu Voján ťažko hovoriť, ale všetko sa kdesi začína,“ vysvetlil. Verí, že postupne sa objavia na trhu aj veľké robustné úložiská, ktoré budú vedieť ukladať energiu na sezónnej báze.

V lokalite prečerpávacej elektrárne sú k dispozícií vhodné priestory na umiestenie týchto systémov, je tam možnosť pripojenia na elektrizačnú sústavu. „A v nemalej miere je v elektrárni k dispozícií kvalifikovaný personál 24 hodín sedem dní v týždni,“ dodal Hanzel. 

image

Mochovce nás vystrelili do čela jadrových veľmocí, tretí blok je v ostrej prevádzke

Prečerpávačka vďaka investícii do baterky dokáže dosiahnuť omnoho rýchlejší nábeh.„A teda dokáže aj dlhšie poskytovať podporné služby. Efekt batériového úložiska sa prejaví aj na vyššom finančnom zhodnotení prečerpávacej elektrárne,“ zdôraznil Vladimír Miškovský zo spoločnosti Fuergy.

Vďaka tomu bude podľa neho možné Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave predávať vyrovnávajúce služby za nižšie ceny. To sa môže premietnuť aj do nižších distribučných poplatkov. Náklady na obstarávanie podpory sú malým dielikom faktúr za prúd každej domácnosti.

Tri až päť sekúnd 

Slovenská batériová aliancia približuje, že v našej krajine máme certifikované už viaceré batériové úložiská, ktoré poskytujú podporné služby primárnej regulácie – ide o rýchle vyrovnávanie sústavy. Koncom tohto roka bude u nás certifikovaných viac ako desať megawattových úložísk práve na primárnu reguláciu. 

„Výhodou je, že dokážu reagovať na požadovaný výkon pri nábehoch vo veľmi krátkom čase. Rádovo tri až päť sekúnd, čo bez problémov spĺňa technické požiadavky pre poskytovanie podporných služieb,“ poukázal Marian Smik, člen Predsedníctva Slovenskej batériovej aliancie a konateľ eseročky GreenBat.

Odborník z Fuergy vidí na Slovensku ešte priestor, aby sa legislatíva smerom k týmto systém vylepšila. Miškovský vidí priestor napríklad v distribučných spoločnostiach.

01 - Modified: 2023-11-14 08:04:18 - Feat.: 1 - Title: Kľúčová elektráreň na východe Slovenska bude zatvorená. Lokalita je teraz v hre o atómový zdroj 02 - Modified: 2023-11-13 15:37:37 - Feat.: 1 - Title: V hre je drahá plošná záplata na ceny energií. Kabinet si v energetike určil týchto päť hlavných cieľov 03 - Modified: 2023-11-12 23:06:07 - Feat.: 1 - Title: V minulosti sa mnohí popálili. Teraz veľké slovenské firmy vycítili šancu a idú kupovať energie lacnejšie 04 - Modified: 2023-11-10 13:53:59 - Feat.: 1 - Title: Po rope Slovensku dražie aj plyn. A sú za tým aj kroky Kyjeva, zatlačíme na Ukrajinu?
01 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-10 09:43:44 - Feat.: - Title: Po explózii vo vodnej elektrárni v Taliansku pokračuje pátranie po nezvestných 03 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní 04 - Modified: 2024-04-05 09:29:47 - Feat.: - Title: V strednej Európe sa rozbehli jadrové preteky. Slovensko, Poľsko aj Česko chcú nový druh reaktorov 05 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:15