Dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy a bývalá premiérka Slovenska Iveta Radičová. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Radičová predstavila súbor opatrení, ktorý môže zmierniť dopady sociálnych kríz na Slovensku

09.10.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Súčasná definícia životného minima je podľa bývalej premiérky neakceptovateľná. Ako najväčší problém vidí nízke dôchodky, ako aj nižšie dôchodky žien a starnutie obyvateľstva.

Čeliť sociálnym krízam umožňuje zavedenie automatických stabilizátorov. V porovnaní s členskými štátmi Európskej únie alebo Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj však patríme ku krajinám, ktoré ich používali najmenej. Uviedla to na pondelkovej konferencii sociologička Iveta Radičová, ktorá predstavila expertízny materiál s návrhmi opatrení.

"Odporúčame prijať súbor automatických stabilizátorov, ktoré budú dostatočne chrániť adresne v danom čase a danej situácii prepad v spoločenskej realite. Sú dopredu legislatívne zadefinované a začnú automaticky fungovať, keď sa naplní kritérium krízovej situácie," vyhlásila Radičová.

image

Na jeseň sa opäť zvýšia najnižšie penzie. O koľko porastú?

Nevyužitý nástroj, ktorý štát stojí peniaze

Dodala, že tento nástroj nie je dostatočne využívaný, čo štát následne stojí obrovské peniaze s menšími efektami ako v iných krajinách. Výdavky domácností by tak boli stabilizované vyššími a dlhšími dávkami v nezamestnanosti alebo platbami sociálnej pomoci.

Slovensko podľa Radičovej čelí dvom typom sociálnych rizík. Medzi staré patrí rodičovstvo, nezamestnanosť, ochorenie, pracovná zdravotná nespôsobilosť, staroba, smrť. Zároveň prichádzajú aj nové riziká v podobe globálnych zmien a kríz.  

Súčasná definícia životného minima je podľa Radičovej neakceptovateľná. "Navrhujeme aby životné minimum nezasahovalo do daňového systému. Taktiež navrhujeme, aby sme súčasné minimum zaradili dvoma úrovňami, a to existenčným a sociálnym minimom, tak aby výška existenčného minima bola garantovaná," doplnila.

image

Niektorí penzisti žijú pod hranicou chudoby. Aké opatrenia navrhujú odborníci? (rozhovor)

Nová valorizácia dôchodkov

Ako najväčší problém vidí nízke dôchodky, ako aj nižšie dôchodky žien a starnutie obyvateľstva. Jedným z návrhov je preto odvíjanie valorizácie dôchodkov nie od priemernej dôchodcovskej inflácie za určité obdobie, ale od najaktuálnejšej informácie o dôchodcovskej inflácii a raste priemernej mzdy.

Štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Anna Aftanasová pripomenula, že rezort upravil životné minimum, valorizoval v skoršom termíne dávky v hmotnej núdzi a zvýšil príspevok na bývanie. "Na ministerstve práce sme identifikovali niekoľko zraniteľných skupín, ktorým sme smerovali konkrétnu finančnú pomoc, aby sme zlepšili ich životnú úroveň s ohľadom na rastúcu inflačnú krivku," dodala.

Jedným z návrhov, ktoré Radičová predstavila, je aj zmiernenie pravidiel na poskytovanie dávky v nezamestnanosti, uvoľnenie stropu na denný vymeriavací základ, ako aj podpora kvalitných pracovných príležitostí.

01 - Modified: 2023-08-16 17:20:09 - Feat.: 1 - Title: Iveta Radičová v HNtelevízii: Fico sa v posledných dňoch odhalil 02 - Modified: 2023-06-21 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Radičová pre HN: Útoky na političky sa nezmenili. Keď odvolávali mňa, malo to charakter žumpy a primitivizmu 03 - Modified: 2023-05-29 19:29:13 - Feat.: 1 - Title: Zahrávame sa tu s demokraciou a autokraciou, tvrdí Radičová o spochybňovaní volieb v kampani
01 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 02 - Modified: 2023-11-13 18:01:56 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii: Šutaj Eštok robí zmeny nekultúrne a hrubou čižmou, Danko posiela signál poslancom 03 - Modified: 2023-08-16 17:20:09 - Feat.: - Title: Iveta Radičová v HNtelevízii: Fico sa v posledných dňoch odhalil 04 - Modified: 2023-06-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Radičová pre HN: Útoky na političky sa nezmenili. Keď odvolávali mňa, malo to charakter žumpy a primitivizmu 05 - Modified: 2023-05-29 19:29:13 - Feat.: - Title: Zahrávame sa tu s demokraciou a autokraciou, tvrdí Radičová o spochybňovaní volieb v kampani
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:29