Sprava člen rady RRZ Pavol Majher, prezident Ján Tóth a člen rady Martin Šuster. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť: Vyrovnaný rozpočet je nepravdepodobný, prognóza extrémne konzervatívna

29.09.2023, 12:24
Autor:
TASRTASR

Kým ministerstvo v prípade vyrovnaného rozpočtu v budúcom roku predpokladá prepad slovenskej ekonomiky o 6,4 percenta, rada len o 2,9 percenta. Zároveň takýto scenár nepovažuje za reálny.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hodnotí aktuálnu prognózu ministerstva financií, ktorú rezort predstavil vo štvrtok, ako extrémne konzervatívnu.

Kým ministerstvo v prípade vyrovnaného rozpočtu v budúcom roku predpokladá prepad slovenskej ekonomiky o 6,4 percenta, rada len o 2,9 percenta. Zároveň takýto scenár nepovažuje za reálny.

Alternatívna prognóza

Rozpočtová rada predstavila minulý týždeň vlastnú prognózu, ktorá podľa nej predstavuje odhad najpravdepodobnejšieho vývoja slovenskej ekonomiky. "S vyrovnaným rozpočtom sa v nej neuvažuje, nakoľko schválenie takéhoto rozpočtu s výrazne negatívnymi dopadmi na ekonomiku Slovenska považujeme za nepravdepodobné," zdôraznila rada.

Rast ekonomiky odhaduje v rokoch 2023 a 2024 mierne nad jedno percento a v ďalších rokoch očakáva jeho zrýchlenie približne k úrovni troch percent. Zároveň však vypracovala aj alternatívnu prognózu s predpokladom vyrovnaného rozpočtu, a to na zhodnotenie odhadov rezortu financií.

image

Slovenskej ekonomike hrozí šok. Veľkosť prepadu závisí od krokov novej vlády, varuje rezort financií

"Alternatívna prognóza RRZ očakáva pri náhlej implementácii vyrovnaného rozpočtu prepad ekonomiky v roku 2024 o 2,9 percenta. V dôsledku negatívneho dopytového impulzu sa v danom roku prepadávajú všetky zložky domáceho dopytu, zatiaľ čo export naďalej rastie pri predpoklade zotavujúceho sa zahraničného dopytu," priblížila rada.

Zamestnanosť by sa v takomto scenári prepadla vo verejnej správe a zároveň v odvetviach naviazaných na domáci dopyt, celkovo v budúcom roku o 45-tisíc osôb. Ekonomika by sa pritom dostala do stavu podchladenia s výkonnosťou 3,9 percenta pod svojím potenciálom, čo by stlačilo infláciu k nule od roku 2025.

Mzdy by rástli približne o tri percentuálne body pomalšie ako v hlavnom scenári Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

"Napriek tomu, že tento prepad by bol veľmi závažný, prognóza ministerstva financií je výrazne pesimistickejšia. Jedným z dôvodov je silný prepad zamestnanosti vo verejnom sektore až takmer o 30 percent, resp. viac ako 100-tisíc osôb. To môže mať zásadnejší negatívny dopad na ekonomiku, ako predpokladá RRZ," vysvetlila fiškálna rada.

image

Realita vyrovnaného rozpočtu: prepad daňových príjmov, nižšie mzdy a strmý nárast nezamestnanosti

Zníženie úspor

Zároveň upozornila, že všetky požadované úspory vedúce k vyrovnanému rozpočtu boli rezortom financií modelované iba v položkách investícii a konečnej spotreby verejnej správy, ktoré priamo ovplyvňujú hrubý domáci produkt. V tejto forme by však boli podľa rady len ťažko realizovateľné.

Rozpočtová rada predpokladá rovnomernejšie rozloženie konsolidácie aj do daňových príjmov a transferov, pričom domácnosti by časť nákladov znášali znížením miery úspor. Ministerstvo navyše počíta konsolidáciu verejných financií z vyššieho predpokladaného východiskového deficitu na úrovni siedmich percent HDP.

Makroekonomické základne, z ktorých sa odvodzujú daňové príjmy a verejné výdavky citlivé na vývoj ekonomiky, sú v prípade rezortu financií podstatne nižšie ako v odhade Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

"Rozdiel v salde verejnej správy, ktorý by vznikal len z dôvodu týchto odlišných základní, je v priemere až 1,6 miliardy ročne. Takýto rozdiel hodnotíme ako zásadný a makroekonomickú prognózu Inštitútu finančnej politiky preto hodnotíme ako extrémne konzervatívnu," dodala vo svojom hodnotení rozpočtová rada.

01 - Modified: 2023-09-29 10:04:54 - Feat.: 1 - Title: Dodávky plynu na najbližšiu zimu sú podľa SPP zabezpečené, v zásobníkoch máme plyn za 1,5 miliardy eur 02 - Modified: 2023-09-29 09:43:09 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v eurozóne klesla, prispeli k tomu nižšie ceny energií. Slovensko dopadlo najhoršie 03 - Modified: 2023-09-29 08:20:16 - Feat.: 1 - Title: Česká ekonomika klesla o 0,6 percenta, priemerná mzda dosahuje vyše 44-tisíc korún
01 - Modified: 2024-04-24 15:56:14 - Feat.: - Title: Pomoc so zvýšenými splátkami bude najnovšie zahŕňať aj refinancované hypotéky. Návrh schválil parlament 02 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 04 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima 05 - Modified: 2024-04-19 12:50:02 - Feat.: - Title: Ceny benzínu mierne klesnú do príchodu hlavnej motoristickej sezóny, predpokladá analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:42