ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Ekonomická nálada na Slovensku v septembri zaznamenala mierny pokles

28.09.2023, 09:24
Autor:
TASRTASR

So zníženou výrobou rátajú najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, dopravných prostriedkov a v chemickom priemysle.

Ekonomická nálada podnikateľov a spotrebiteľov na Slovensku sa v septembri 2023 oproti predchádzajúcemu mesiacu výraznejšie nezmenila. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu sa znížil len veľmi nepatrne, a to o 0,3 bodu na úroveň 91,9.

Pesimizmus v priemysle aj obchode

K zhoršeniu nálady prišlo pri troch z piatich zložiek indikátora, pesimistickejší boli podnikatelia v priemysle, stavebníctve a obchode. Výraznejšiemu prepadu celkového indikátora ekonomického sentimentu zabránilo pozitívnejšie hodnotenie podnikateľov v službách a medzi spotrebiteľmi. Informoval o tom štatistický úrad.

Oproti situácii pred rokom bola ekonomická nálada priaznivejšia o 2,2 bodu. Za dlhodobým priemerom indikátor zaostáva len o 0,4 bodu.

image

Kapitáni priemyslu pre HN: Naše požiadavky od novej vlády? Ukončite chaos a zabezpečte ľudí

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave sa v septembri znížil o 6,6 bodu na hodnotu -9,3 vplyvom poklesu očakávanej priemyselnej produkcie. So zníženou výrobou rátajú najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, dopravných prostriedkov a v chemickom priemysle.

Indikátor dôvery v službách - sezónne očistený - v septembri vzrástol o 8 bodov a dosiahol hodnotu 3. Nárast sa zaznamenal vo všetkých troch indikátoroch. Podnikateľská situácia sa zlepšila hlavne v informáciách a komunikácii. Dopyt za posledné tri mesiace vzrástol najviac v ubytovacích a stravovacích službách, v nasledujúcich troch mesiacoch jeho nárast očakávajú najmä v doprave a skladovaní.

Výhliadky čerpacích staníc

Indikátor dôvery v obchode sa oproti minulému mesiacu znížil o 2,7 bodu na hodnotu -1. Mínusovú hodnotu, teda stav, keď negatívne hodnotenia respondentov prevýšili pozitívne, tak dosiahol prvýkrát po troch rokoch. Respondenti negatívne hodnotili vývoj trendu podnikateľských aktivít, negatívne hodnotenia prevládali najmä v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach a predaji motorových vozidiel.

Podnikatelia zároveň očakávajú pokles počtu zamestnancov, a to taktiež najmä v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach.

image

Veľké zmeny na cestách: dáta ukazujú strmý pád dieselov v Európe. Čo za ním stojí?

Sezónne upravený Indikátor dôvery v stavebníctve sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 4 body na -10. Klesli hodnotenia celkovej úrovne objednávok, najmä v podnikoch, ktoré realizujú výstavbu budov a špecializované stavebné práce. Podnikatelia zároveň avizujú znižovanie počtu zamestnancov.

Nálada slovenských spotrebiteľov bola v septembri najlepšia za posledné dva roky. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery zvýšil o 1,4 bodu na hodnotu -19,7.

Dôvera spotrebiteľov sa zvýšila pri všetkých štyroch zložkách indikátora, najviac v očakávaniach priaznivejšieho vývoja celkovej hospodárskej situácie. Optimistickejšie však vnímajú aj vývoj nezamestnanosti a financií ich domácností, jednak celkovej finančnej situácie, ale aj tvorbu úspor.

01 - Modified: 2023-09-29 13:22:08 - Feat.: 1 - Title: Zelené energie sú na Slovensku na konci životnosti. Veľkým solárnym parkom hrozí, že zostanú opustené
01 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny 02 - Modified: 2024-04-24 15:56:14 - Feat.: - Title: Pomoc so zvýšenými splátkami bude najnovšie zahŕňať aj refinancované hypotéky. Návrh schválil parlament 03 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 05 - Modified: 2024-04-19 13:39:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, je blízko takmer trojročného minima
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 06:11