Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák. FOTO: kaprain.cz
StoryEditor

Vydavateľ Hospodárskych novín bude mať nového majiteľa

01.09.2023, 14:12
01.09.2023, 14:38
Autor:
redred

Trasakcia podlieha schváleniu protimonopolných úradov.

Investičná skupina Kaprain a spoločnosť Agrofert sa dohodli na predaji chemických závodov Synthesia, spoločnosti Mafra, ktorej súčasťou je aj vydavateľstvo Mafra Slovakia a spoločnosti LONDA.

Najväčšia akvizícia

Stopercentný majetkový podiel v týchto spoločnostiach získa Kaprain po schválení príslušnými protimonopolnými úradmi.

„Odpredaj týchto aktív nám umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty nášho podnikanie, na ich rýchlejší rozvoj a najmä na rýchlejšiu expanziu v záujmových aktivitách a regiónoch. Zvolili sme investora, ktorý by mal byť pre Synthesiu, Mafru i LONDU zárukou ich ďalšieho úspešného rozvoja,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti AGROFERT Zbyněk Průša, druhého najväčšieho výrobcu hnojív v Európe a najväčšieho poľnohospodárskeho a potravinárskeho koncernu v strednej Európe.

„Dnes sme podpísali našu doposiaľ najväčšiu akvizíciu. Vďaka akvizícii Synthesie výrazne posilníme na európskom trhu špeciálna chémia a staneme sa jedným z najdôležitejších hráčov v regióne,“ hodnotí uzavretý obchod majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák.

Jedným z pilierov skupiny Kaprain je spoločnosť Spolchemie, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu v segmente náterových hmôt.

Súčasťou skupiny Kaprain je aj tradičná slovenská chemička Fortischem. Práve synergia týchto spoločností so Synthesiou umožní ďalší rast a rozvoj.

„Synergiu využijeme na všetkých úrovniach. Významne posilníme pozíciu na európskom trhu špeciálnej chémie, doplníme produktové portfólio a využijeme prienik medzi zákazníkmi a distribútormi všetkých spoločností,“ vysvetľuje riaditeľ Spolchemie Daniel Tamchyna a zdôrazňuje:

„Kľúčové synergie však využijeme aj v rámci aplikovaného výskumu vrátane patentov a licencií, ktoré tvoria hlavný motor úspešného rozvoja. Výrazne ľahšie potom spoločne zvládneme proces dekarbonizácie vlastných podnikových energetik a získané areály nám umožnia prípadnú výstavbu nových prevádzok v rámci špeciálnej chémie.“

Vstupujú aj do nového segmentu

Všetky spomínané chemické spoločnosti dosahujú obrat takmer 20 miliárd českých korún, z čoho ide drvivá väčšina na export, a zamestnávajú takmer 3 500 ľudí.

Vlastníkom pardubických chemických závodov Synthesia sa skupina Kaprain stane po schválení transakcie zo strany príslušných protimonopolných úradov.

„Synthesia je výborne riadená spoločnosť s úspešnou históriou, a tak pevne veríme v rýchle začlenenie do skupiny Kaprain,“ vysvetlil Tamchyna.

Spolu so Synthesiou Kaprain kupuje aj skupinu spoločností Mafra a LONDA. Do nej spadajú nielen médiá (denník Hospodárske noviny, online médiá, rádiá a TV), ale aj tlačiareň či spoločnosť TicketPortal, rovnako ako prevádzkovateľ rádia Impuls. 

Nákupom spoločností Mafra a LONDA vstupuje skupina Kaprain do úplne nového segmentu. Zorientovanie sa a akékoľvek následné kroky tak potrvajú o niečo dlhšie ako v prípade Synthezie.

Ďalšie kroky v Mafre a LONDE tak nebudeme minimálne do schválenia zo strany relevantných protimonopolných úradov komentovať, uváza sa v stanovisku.

Kto je Karel Pražák

  • Rodák z Českých Budějovíc, absolvent ČZU Praha, niekdajší hráč dorasteneckej hokejovej ligy, súčasný „forward“ tímu v okresnej súťaži SK Hvozdnice a v neposlednom rade kreatívny biznismen.
  • Profesionálnu kariéru začínal v 90. rokoch v Pragobanke, od roku 1996 pôsobil v Českej poisťovni, neskôr prestúpil priamo do PPF do postu investičného manažéra a pracoval priamo pre Petra Kellnera. Po takmer 20 rokoch úzkej spolupráce s Petrom Kellnerom na konci roka 2013 odkúpil od skupiny PPF špecialistu na obchody s pohľadávkami, spoločnosť AB-CREDIT (ABC), ktorú predtým rozvíjal. Spoločne s ABC prevzal aj rizikové realitné projekty a na týchto základoch začal tvoriť vlastnú investičnú skupinu Kaprain.
  • Vo svojom voľnom čase sa rád venuje poľovníctvu a okrem hokeja a futbalu žije športom ako takým.
01 - Modified: 2024-02-08 15:35:23 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad dal zelenú koncentrácii Kaprain Chemical a mediálnej spoločnosti Mafra 02 - Modified: 2024-02-01 15:51:40 - Feat.: - Title: Hospodárske noviny majú nového majiteľa. Vlastníkom Mafry sa stala česká skupina Kaprain 03 - Modified: 2024-01-12 11:00:19 - Feat.: - Title: Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné 04 - Modified: 2023-10-31 10:21:39 - Feat.: - Title: V roku 2024 bude na eventoch populárna umelá inteligencia aj cielenie na Gen Z (Anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-10-27 12:05:20 - Feat.: - Title: Český holding Agrofert kupuje rumunského obchodníka s obilím East Grain
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:32