Ilustračné FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Ekonomická nálada sa po troch mesiacoch poklesu v auguste opäť zlepšila

30.08.2023, 09:20
Autor:
TASRTASR

Optimistickejší boli najmä podnikatelia v priemysle, zlepšenie nálady prejavili druhý mesiac po sebe, pričom aktuálny nárast bol dvojciferný. Pozitívnejšie boli naladení aj podnikatelia v stavebníctve.

Ekonomická dôvera slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa po trojmesačnom zhoršovaní v auguste 2023 opäť zlepšila.

Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu vzrástol o 3,2 bodu na úroveň 92,2. Informoval o tom Štatistický úrad.

Optimistickejší boli najmä podnikatelia v priemysle, zlepšenie nálady prejavili druhý mesiac po sebe, pričom aktuálny nárast bol dvojciferný. Pozitívnejšie boli naladení aj podnikatelia v stavebníctve.

Naopak, ekonomická nálada sa zhoršila v obchode, službách a nepatrne aj u spotrebiteľov. K zlepšeniu ekonomickej nálady došlo aj v porovnaní s minulým rokom, a to o 1,3 bodu. Za dlhodobým priemerom indikátor zaostával o 9,8 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v auguste vzrástol o 11,7 bodu na hodnotu -2,7. Vývoj indikátora výrazne ovplyvnil rast očakávanej priemyselnej produkcie, najmä vo výrobe dopravných prostriedkov, strojov a zariadení inde nezaradených a v chemickom priemysle.

Indikátor dôvery v službách (sezónne očistený)v auguste klesol na najnižšiu úroveň za posledných dva a pol roka (od marca 2021). Oproti minulému mesiacu sa znížil o 4 body na hodnotu -5. Negatívnejšie bola hodnotená situácia za posledné tri mesiace, a to jednak celková podnikateľská situácia, ale aj dopyt po službách.

Indikátor dôvery v obchode, rovnako ako indikátor dôvery v službách, klesol v auguste na dlhodobo najnižšiu úroveň. Pri poklese o 4,3 bodu bola jeho hodnota 1,7, čo je najmenej od februára 2021.

Respondenti avizovali pokles trendu podnikateľských aktivít a očakávajú nárast cien tovarov. Negatívne hodnotenia podnikateľských aktivít (vážených tržbami) prevládali najmä v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov. Rast cien predpokladali najmä podnikatelia v maloobchode v nešpecializovaných predajniach.

Indikátor dôvery v stavebníctve (sezónne upravený), po troch mesiacoch poklesu, v auguste medzimesačne opäť vzrástol. Hodnota indikátora sa zvýšila o 3 body na úroveň -6. Podnikatelia priaznivejšie hodnotili celkovú úroveň objednávok, predovšetkým v podnikoch uskutočňujúcich špecializované stavebné práce.

Spotrebiteľská atmosféra v auguste sa oproti predchádzajúcemu mesiacu výraznejšie nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) bol na úrovni -21,1, oproti minulému mesiacu sa znížil len nevýrazne, o 0,4 bodu.

Mierny pokles dôvery vyjadrili slovenskí spotrebitelia pri troch zo štyroch zložiek indikátora. Pesimistickejší boli v očakávaní vývoja celkovej hospodárskej situácie, finančnej situácie domácností a z vývoja nezamestnanosti. Opačne vnímali tvorbu úspor, kde sa prejavil nepatrný nárast optimizmu.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:39