Peter Cmorej. FOTO: Peter Cmorej
StoryEditor

Potravinári po rokoch nevideli ani cent. SaS chce digitalizáciou poľnohospodárskej agentúry podporiť rast

14.08.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Strana SaS upozornila na možné problémy, ktoré vznikli novelou zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť 1. augusta.

Strana SaS chce úplne zdigitalizovať Pôdohospodársku platobnú agentúru, pomocou ktorej by sa podľa nej dosiahlo zrýchlenie vybavovania žiadostí, zvýšenie transparentnosti procesov a zabezpečenie férového prístupu k žiadateľovi.

Podporili by sa tým pôdohospodári a zároveň aj ekonomický rast krajiny, z ktorého by profitovali všetci občania. Informovali o tom v pondelok na tlačovej konferencii poslanci Národnej rady za SaS Peter Cmorej a Jarmila Halgašová.

Byrokracia

SaS by zároveň chcela odstrániť byrokraciu v pôdohospodárstve, ktorá je nad rámec Európskej komisie. "Nie je predsa možné, že potravinári po viac ako dvoch rokoch nevideli ani jeden cent z vyhlásenej výzvy, a to im malo byť rozdelených 240 miliónov eur," uviedla Halgašová.

Strana upozornila na možné problémy, ktoré vznikli novelou zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť 1. augusta. Podľa Cmoreja odvodovou úľavou stratil štát približne 50 miliónov eur, pričom môže ísť o "nedovolenú pomoc".

image

Pôdohospodárska platobná agentúra si overuje či farmári plnia svoje povinnosti. Dokáže ich monitorovať

"Sociálna poisťovňa v týchto dňoch informovala, že spolu s ministerstvom práce a protimonopolným úradom zákon preverujú, keďže majú vážne podozrenie z nedovolenej štátnej pomoci, a toto podozrenie komunikujú aj s Európskou komisiou," uviedol Cmorej.

Podľa novely zákona niektorí zamestnávatelia od 1. augusta 2023 do 31. januára 2024 nie sú povinní odvádzať poistné, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca.

Odvodová úľava

Zamestnávateľ bude v tomto období platiť iba poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie. Zároveň nebude platiť poistné z vymeriavacieho základu za kalendárny mesiac najviac v sume 700 eur.

Zákon podľa Halgašovej umožňuje vybraným firmám v potravinárstve a poľnohospodárstve uplatniť si odvodovú úľavu za svojich zamestnancov od júla 2023 do konca roka.

image

PPA vyzvala žiadateľov o priame podpory o doplnenie chýbajúcich údajov

"Podmienky však nastavili tak, že úľavu dostali aj firmy, ktorých náklady na cenu výrobku tvorí až 70 percent cena suroviny, a len 30 percent všetky ostatné vstupy, teda aj cena zamestnanca. Pokles cien teda nemožno očakávať," dodala Halgašová.

V prípadoch, kde až 70 percent ceny výrobku tvorí cena práce,  firmy úľavu podľa Halgašovej nedostali. "Teda rovnako nemôžeme očakávať zníženie cien týchto potravín. Strana SaS od začiatku zákon kritizovala, lebo je populistický, nesystémový, nerieši potrebné odvetia, a preto sme ho ako jediná strana nepodporili," dodala.

Cmorej uviedol, že ak by Európska komisia štátnu pomoc neschválila, tak slovenské firmy by museli štátu nielenže doplatiť sociálne odvody, ale dokonca by museli zaplatiť aj penále a úroky. "Tento zákon ašpiruje na najväčší paškvil uplynulého volebného obdobia, a to má pomerne silnú konkurenciu," uviedol.

01 - Modified: 2023-08-11 11:28:57 - Feat.: 1 - Title: Pôdohospodárska platobná agentúra si overuje či farmári plnia svoje povinnosti. Dokáže ich monitorovať 02 - Modified: 2023-08-03 08:49:16 - Feat.: 1 - Title: PPA vyzvala žiadateľov o priame podpory o doplnenie chýbajúcich údajov
01 - Modified: 2024-05-02 13:53:09 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností 02 - Modified: 2024-05-01 18:01:30 - Feat.: - Title: Farmárom na juhu Slovenska hrozí konkurz. Zamestnávajú desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 14:01:30 - Feat.: - Title: SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková 04 - Modified: 2024-04-29 11:56:11 - Feat.: - Title: SaS mobilizuje a organizuje petíciu na záchranu druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:03