Predseda vlády SR Robert Fico na žatevnom výjazde v okrese Piešťany. ARCHÍVNE FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Spoliehať sa na dotačné schémy z EÚ bola chyba, vyhlásil Fico

17.07.2023, 17:56
Autor:
TASRTASR

Súčasná situácia si podľa slov predsedu strany vyžaduje radikálne riešenia.

Lepšie výsledky žatvy v porovnaní s predchádzajúcim rokom by mali vytvoriť tlak na ceny potravín a znižovanie dvojcifernej inflácie. Po stretnutí s poľnohospodármi v novozámockom regióne to povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Označil za chybu, že sa slovenské poľnohospodárstvo začalo už v období jeho vlády spoliehať iba na dotačné schémy z fondov Európskej únie. "Ukázalo sa, že je to málo, že musíme mať vlastný dotačný systém. V iných krajinách existujú aj národné programy podpory poľnohospodárov, na Slovensku ide do agrorezortu smiešna suma zo štátneho rozpočtu nielen v porovnaní s krajinami, ako Francúzsko, Nemecko, Španielsko, ale aj v porovnaní s Českou republikou, Maďarskom a Poľskom," zhodnotil Fico.

image

Ako Fico a Matovič siahli po slepých nábojoch, ktoré ležali na ulici

Strana Smer-SD chce v prípade svojej účasti vo vláde po septembrových voľbách zaviesť Národný program podpory poľnohospodárstva. "Štát bude musieť povedať, aká suma peňazí sa ročne vyčlení z rozpočtu pre poľnohospodárov a potravinárov, aby okrem dotačnej schémy z európskych peňazí mali aj dotačnú schému z národných peňazí," povedal Fico.

Súčasná situácia si podľa slov predsedu strany vyžaduje radikálne riešenia. "V minulosti nebola takáto vysoká inflácia ani enormný nárast cien potravín, bola väčšia miera stability, preto takéto radikálne riešenia nebolo potrebné prijímať." Peniaze pre poľnohospodárov je podľa jeho slov možné ušetriť prehodnotením nákupu zbraní pre armádu. "Armádu potrebujeme modernizovať, no v inom ako navrhovanom rozsahu. Vláda chce vynaložiť v priebehu troch rokov 340 miliónov eur na nákup úplne zbytočných amerických vrtuľníkov Viper, ktoré nepotrebujeme. Rovnako tak 200 miliónov na nákup štvorkoliek, ktoré majú prísť z USA, no vieme si ich vyrobiť aj na Slovensku, nemusíme ich sem dovážať. Tieto ušetrené peniaze sa môžu rozdeliť aj do poľnohospodárstva," skonštatoval Fico.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Richarda Takáča bude tohtoročná úroda na Slovensku podľa odhadov vyššia o desať až 12 percent. Poľnohospodárov však ohrozujú veľké dovozy obilnín z Ukrajiny, rovnako tak ovocia a zeleniny. "Dnes sa končí obilná dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom, bude vytvorený väčší tlak z Ukrajiny na dovoz obilnín do Európy," skonštatoval.

01 - Modified: 2024-04-30 16:55:41 - Feat.: - Title: Výrazné oslabenie. Európske akciové trhy majú za sebou prvý negatívny mesiac od októbra 02 - Modified: 2024-04-30 12:35:32 - Feat.: - Title: EÚ20: P. Mihók: Členstvo v EÚ je pre Slovensko úspešným príbehom 03 - Modified: 2024-04-30 09:09:35 - Feat.: - Title: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne, vyhlásil Michel 04 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 05 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:23