Iná možnosť, ako odsťahovať časť výroby zo Slovenska aktuálne nie je, tvrdí v rozhovore pre HN generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Šéf OFZ pre HN: Podpora priemyslu je nulová. Aj preto plánujeme sťahovať časť výroby do Ázie

07.07.2023, 19:30

V rozhovore s generálnym riaditeľom OFZ Branislavom Klocokom sa dozviete:

  • Aké sú plány OFZ v súvislosti so sťahovaním výroby za hranice Slovenska. 
  • Ako bude vyzerať ich expanzia do Ázie. 
  • Kto je novým partnerom OFZ a aké sú jeho výhody a nevýhody. 
  • Koľko bude stáť sťahovanie výrobnej pece do ďalekého Uzbekistanu a akú hodnotu bude mať chystaná akvizícia slovensko-uzbeckého dua. 
  • Ako si Slováci plánujú poradiť s reštartom výroby na novom trhu a koľko tam plánujú zamestnať ľudí.
  • To, či výhľadovo opustí náš trh celá fabrika.
  • Koľko huta mesačne pre zlú situáciu na trhu aktuálne stráca. 

Podľa informácií HN plánujete presunúť časť výroby z Oravy do Uzbekistanu. Môžete to potvrdiť?

Áno, je to jedna z možností. Ale rád by som zdôraznil, že ešte je potrebné dokončiť niekoľko dôležitých krokov, kým to budeme môcť definitívne potvrdiť.

Čo je dôvodom?

Dlhodobo neúnosná situácia. Signály, ktoré zatiaľ zo strany slovenských inštitúcií máme, sú v duchu, že nemienia podľa vzoru iných krajín v Únii vytvárať podmienky na to, aby boli naše energeticky náročné firmy konkurencieschopné. Hlasy v podobnom duchu sme mohli počuť či už zo strany bývalého ministra životného prostredia, alebo zo strany predchádzajúceho vedenia ministerstva hospodárstva. Toto všetko naštartovalo úvahy o presťahovaní výroby. Ak totiž chceme využiť to, čo máme a naďalej vyrábať ferozliatiny na svetovej úrovni, tak, žiaľ, musíme hľadať inú krajinu, kde nám to bude umožnené, a to aspoň s porovnateľnými podmienkami, aké má naša konkurencia v iných európskych krajinách. Aj preto sme zhruba rok navštevovali rôzne miesta v iných krajinách a hľadali vhodnú destináciu. Vytypovali sme si niekoľko krajín, kde by malo zmysel ferozliatiny vyrábať. Z nich nie všetky nakoniec poskytli podmienky, aké by sme potrebovali, no máme na finálnom zozname približne tri projekty, a ten, ktorý je zatiaľ najsľubnejší, je v Uzbekistane.

image

Zistenie HN: Budajove priania sa plnia, OFZ bude sťahovať výrobu do Ázie. Iná možnosť nie je, tvrdí firma

Ako bude vyzerať váš štart? Mám si predstaviť výstavbu fabriky na zelenej lúke?

Nie. Na tamojší trh expandujeme vďaka nedávno nadviazanému partnerstvu. Ide o spoločnosť, ktorá tam disponuje výrobným areálom a sčasti aj výrobnými kapacitami, ktoré však momentálne nie sú v prevádzke. Práve včera (rozhovor vyjde v piatok) sme mali stretnutie, kde sa stanovili už aj  spomínané kroky na to, aby sme výrobu v Uzbekistane spustili.

O ktorú spoločnosť ide?

Meno spoločnosti je Uz-Shindong Silicon. Ide o uzbeckú firmu, ktorá sa začala venovať výrobe ferozliatin v roku 2010. Uskutočnili investíciu, no tú nezvládli technologicky a potom ani finančne. Aj z týchto dôvodov museli túto prevádzku v roku 2019 odstaviť. Následne hľadali partnera, s ktorým by dokázali opäť výrobu rozbehnúť, a ktorý bude mať potrebné know-how na to, aby túto výrobu dokázal udržateľne prevádzkovať.

Skúste opísať samotný prvý kontakt s vaším uzbeckým partnerom.

Prepojil nás náš existujúci obchodný partner z Uzbekistanu, s ktorým sme už spolupracovali.

Ako bude vyzerať joint venture?

Detaily sú momentálne ešte v rokovaní, ale zatiaľ diskutujeme o našom kapitálovom vstupe do uzbeckej firmy. Zatiaľ je predbežne dohodnuté to, že riadenie závodu, prevádzka aj predaj výroby by boli v našej réžii.

Mám tomu rozumieť tak, že budete menšinový vlastník?

Ako som spomínal, finálne diskusie ešte prebiehaj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-06 07:11:58 - Feat.: 1 - Title: Železiarne Podbrezová mali najlepší rok v histórii. Vďaka zisku si výrazne polepšili aj ich zamestnanci 02 - Modified: 2023-07-09 17:27:25 - Feat.: 1 - Title: Dosiahli rekordný obrat, no zisk nevystrelil. Energie a drevo decimujú marže Fiľových papierní 03 - Modified: 2023-06-29 14:17:10 - Feat.: 1 - Title: Elektromobilita priniesla na Kysuce veľkú otočku. Top zamestnávateľ hlási po úbytku ľudí opäť nábory 04 - Modified: 2023-06-26 15:59:30 - Feat.: 1 - Title: Plánovali zvýšenie trhového podielu, inovácie aj rast. Teraz sa zadlžení hlinikári pokúšajú zachrániť 05 - Modified: 2023-06-20 22:00:02 - Feat.: 1 - Title: Slovensko bude potrebovať novú elektráreň. No politici sa nevedia dohodnúť na palive ani lokalite
01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:19