Ilustračná fotografia. FOTO: Unsplash
StoryEditor

Väčšina reštaurácií bojuje s cenami vstupov a s nedostatkom personálu, prinútilo ich to zdražieť

08.06.2023, 13:34
Autor:
TASRTASR

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 percent oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín.

Väčšina reštaurácií stále bojuje s vysokými cenami vstupov - surovín, energií a nájomného, ako aj s nedostatkom kvalitného personálu. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorý zrealizovala koncom mája na vzorke 485 gastrozariadení na Slovensku.

Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše 50 percent oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín. Až tretina reštaurácií musela zvýšiť ceny o viac ako desať percent.

image

Sulíkova koncovka na kandidátke: bača z Oravy, ktorý podniká v gastre. Pomôže SaS s rastom percent?

Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až deväť z desiatich reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného personálu.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že priemerné "menučko" na Slovensku v súčasnosti stojí od päť do sedem eur a 60 percent reštaurácií ho stále dokáže ponúknuť do siedmich eur.

image

Domácnosti na mieru: Aké trendy ovládnu kuchyne? Pri farbách už konečne zabudnite na bielu

Reštaurácie v prieskume uviedli, že podiel na tržbách pri elektronických stravných lístkoch neustále rastie. Kriticky sa reštaurácie vyjadrili aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021. Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odlev zákazníkov a pokles tržieb.

"Oslovených prevádzok sme sa spýtali, ako hodnotia aktuálnu náladu v gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti. Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45), čo v školskom slovníku znamená dostatočný," dodala hovorkyňa iniciatívy Karmen Procházková.

01 - Modified: 2023-06-10 17:30:03 - Feat.: 1 - Title: Veľký hotelier mení sieť. Na predaj je známy hotel v top doline stredného Slovenska 02 - Modified: 2023-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajina, kde je vítaný každý turista s dobrými úmyslami. Spoznajte perlu východnej Ázie 03 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jedinečný projekt farmárskych usadlostí vyvolal protesty Liptákov. Rozhodne referendum
01 - Modified: 2024-05-03 13:10:14 - Feat.: - Title: Potraviny sú drahšie na celom svete, najviac bolo zasiahnuté mäso 02 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 03 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:58