Eduard Heger. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Heger prijal eurokomisára pre rozpočet a administratívu. Inflácia ovplyvní reálnu hodnotu peňazí z Únie

21.04.2023, 23:59
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády Eduard Heger eurokomisárovi objasnil negatívny vplyv inflácie na reálnu výšku finančných prostriedkov z rozpočtu Európskej únie určených pre Slovenskú republiku.

V piatok 21. apríla 2023 predseda vlády Eduard Heger v Bratislave prijal eurokomisára pre rozpočet a administratívu Johanessa Hahna. Cieľom návštevy bola diskusia o plánoch Európskej komisie týkajúcich sa možnej revízie sedemročného rozpočtu Únia, tzv. viacročného finančného rámca. Predseda vlády  Eduard Heger sa zaujímal o časový harmonogram revízie a o priority, s ktorými Európska komisia pri revízii počíta.

Vysoká inflácia a neočakávané náklady vyvolané ruskou agresiou na Ukrajine spôsobili nárast výdavkov členských štátov, ako aj samotnej Európskej únie, a to najmä s ohľadom na zvyšovanie úrokových sadzieb či nárast cien energetických surovín.

Predseda vlády Eduard Heger eurokomisárovi objasnil negatívny vplyv inflácie na reálnu výšku finančných prostriedkov z rozpočtu Európskej únie určených pre Slovenskú republiku.

image

Heger predstavil dve nové posily Demokratov. V politike zostávam kvôli Ficovi, vyhlásil Šeliga

Slovenský premiér tiež poukázal na potrebu flexibility pri implementácii finančných nástrojov rozpočtu Únie. "Krízy, ktorým sme boli v uplynulých rokoch vystavení, či už ide o pandémiu, energetickú krízu alebo ruskú agresiu voči Ukrajine, sme dokázali prekonať práve vďaka flexibilitám v rozpočte.

Rýchlou a účinnou reakciou sme dokázali pomôcť tam, kde to bolo potrebné, a tak prispieť k ochrane zdravia a životov a zároveň ochrániť konkurencieschopnosť členských štátov," skonštatoval Eduard Heger a vyzval na prijatie systémových opatrení, vďaka ktorým bude možné flexibilitu v rozpočte aplikovať aj v budúcnosti. "Vďaka tomu bude do istej miery možné kompenzovať reálne menšiu alokáciu zdrojov pre členské štáty zapríčinenú infláciou a budeme tiež vedieť aktívne reagovať na prípadné ďalšie krízy," doplnil premiér.

image

Vyrovnaný rozpočet? Vylúčené, trpeli by všetci, vyhlásil premiér na HNClube

Počas stretnutia s eurokomisárom pre rozpočet predseda vlády Eduard Heger otvoril aj tému dlhodobého nastavenia pomoci EÚ pre Ukrajinu, ako aj pre členské štáty, ktoré s ňou susedia a pociťujú tak sekundárne dopady ruskej agresie. "Vzhľadom na vývoj situácie na Ukrajine, ale aj na potrebu jej povojnovej obnovy by európsky rozpočet mal počítať s pomocou pre Ukrajinu aj v nasledujúcich rokoch. Zároveň by rozpočet mal riešiť tak predpokladané, ako aj neočakávané sekundárne dopady vojny na členské štáty Európskej únie, ktoré s Ukrajinou priamo susedia, teda aj na Slovensko," povedal premiér a ako príklad uviedol aktuálny problém s dovozom poľnohospodárskych produktov.

"V tejto súvislosti Slovenská republika navrhuje s pomocou Svetového potravinového programu využiť finančné zdroje Európskej únie na výkup ukrajinských poľnohospodárskych produktov a ich nasledovný transfer priamo do tretích krajín," spresnil Eduard Heger.

01 - Modified: 2023-04-27 11:46:17 - Feat.: 1 - Title: Rázsochy sú otázne. Do jesene sa musí rozhodnúť, či ich stihneme postaviť, tvrdí Vašáková z Plánu obnovy 02 - Modified: 2023-04-22 13:40:23 - Feat.: 1 - Title: Lacnejšie čítanie: V hre je nižšia DPH na e-knihy, časopisy aj online noviny 03 - Modified: 2023-04-21 12:51:10 - Feat.: 1 - Title: Heger predstavil dve nové posily Demokratov. V politike zostávam kvôli Ficovi, vyhlásil Šeliga
01 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 02 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 03 - Modified: 2024-05-01 13:21:30 - Feat.: - Title: Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke Európskej únie oslávila 20. výročie rozšírenia 04 - Modified: 2024-05-01 12:02:49 - Feat.: - Title: Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Slovensko ťahá preč z Únie na východ. Krajina čelí kritike, má konflikty 05 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 21:14